Törékeny szépség.

Halászi Krisztina nem mindennapi alkotásait valódi levelek felhasználásával készíti. Az alábbiakban Krisztinától tudhatjuk meg, hogy mi mindenre van hozzájuk szükség, valamint megismerhetünk további fontos részleteket is.

A pandémia idején láttam a neten, hogy valaki leveleket festett és kiposztolta a közösségi médiában. Ez nekem is megtetszett és gondoltam, szívesen kipróbálnám. Akkor gyűjtöttem platán leveleket, amiket lepréseltem, azonban végül akkor nem került sor a festésükre. Egy hónapja azonban újra kedvet kaptam ahhoz, hogy ismét valamilyen alkotói tevékenységbe fogjak, és eszembe jutottak a levelek.

Amire nekem szükségem volt, azok a préselt falevelek, akriltempera, alkoholos filcek és markerek, valamint fehér lakkfilc.

A nagyobb színfoltokat vittem fel először akriltemperával. Ezt követően a filctollakkal és a lakkfilccel rajzoltam rájuk mintázatokat, motívumokat.

Amire figyelni érdemes, hogy lehetőség szerint nagyobb méretű és viszonylag vastag leveleket válasszunk, mivel a préselt levelek vékonyabbá és rendkívül törékennyé válnak. A platán levél ilyen szempontból ideális választás, de pl. a füge vagy a babérfélék levelei is megfelelőek lehetnek.

Egy levél elkészítése megközelítőleg 3 órát vett igénybe.

Száraz helyen jól tárolhatók a levelek, azonban sérülékenyek és könnyen lepattan róluk egy-egy darab kis mechanikai behatás esetén is. Érdemes képkeretbe helyezni őket, jómagam is ezt fogom tenni.