Védjük a beporzó rovarokat!

Saját kertünkben is sokat tehetünk az ökoszisztéma és az ember számára egyaránt fontos rovarokért, többek között a méhekért. Ehhez nem kell mást tennünk, mint menedéket biztosítani a számukra.

Völgyes Gábor szemrevaló rovarhotelt épített kertjébe, mely nem csak hasznos, de egyben a kert egyik dísze is. Az alábbiakban Gábortól ismerhetjük meg a rovarszálló építésének részleteit.

Régebben láttam egy kertépítő magazin fotóján, és most, amikor a saját kertem kialakítására került sor, eszembe jutott. Ezt követte az utánanézés, utánaolvasás, hogy mi is ez, miért is jó? Környezettudatos szemlélettől vezérelve belevágtunk a megvalósításba. A megvalósíthatóságban az is szerepet játszott, hogy kertünk díszének sem utolsó, és egy alacsony költségvetésű projektről van szó.

Amire szükség volt

Elhatározásra. Továbbá a szerkezethez

  • 7×7×210 cm-es cölöp.
  • 12×2.5 keresztmetszetű deszka,
  • egy darabka rétegelt lemez vagy OSB hátlapnak,
  • némi tetőléc
  • drótháló.
  • Töltetnek toboz, kifurkált gerendavégek, száraz ág; gally darabok, téglatörmelék, fakéreg, maradék virágcserép, illetve bármilyen száraz maradék anyag, amiben fantáziát látunk.

Így készült

A deszkát méretre fűrészeljük, majd összecsavarozzuk a keretszerkezetet a polcokkal, válaszfalakkal együtt. A kész keret egyik felét lezárjuk a rétegelt lemezzel. Hozzácsavarozzuk a lábaknak szánt cölöpöket, majd jöhet az apró darabos anyagokkal való töltelék. Ezt lefedjük a dróthálóval, amit apró szegekkel tudunk rögzíteni. A kijelölt helyen leássuk a lábakat kb. 70 cm mélyen, hogy ellenálló legyen a szerkezet az időjárással szemben. Ezután be tudjuk helyezni a nagyobb töltelékeket (gerenda, ágdarabok). A maradék deszkánkból tetőt készítünk rá, lehetőleg minél nagyobb kinyúlással, hogy minél jobban szárazak tudjanak maradni a “szobák”.

Amire figyelni kell

Ne legyen baleset, illetve a szerkezet legyen minél stabilabb, hogy egy esetleges viharban biztosan állja a szélnyomást.

Ennyi idő

Egy délután kivitelezhető a projekt.

A költségek

5-8 ezer forint ráfordítással beszerezhető minden alapanyag a szerkezethez, a többi pedig a természetben ingyenesen gyűjthető.

Kapcsolódó cikkünk:
Ingyen szállás kertünk bogarainak: újrahasznosítással készült a rovarhotel