Valószínűleg olyan eszközöket választanál, amelyek örömtelivé teszik a kerti munkát és nem pótolhatók mással. Például egy metszőollót, egy ágvágót és egy fűrészt.

Mintha a címben szereplő kérdés lebegne a Felco prémium kerti metszőolló gyártójának szeme előtt: ebben a svájci üzemben már 75 éve olyan dolgokat terveznek, hogy az igényes kertészkedőnek megdobban tőlük a szíve. Itt van például a különleges metszőolló, ami kézre áll, nem szorul meg, öröm vele minden vágás. Aztán a kétkezes ágvágó, amivel bármit átvághatunk, és a fejünk felett egy méterrel is dolgozhatunk. Harmadrészt pedig a fűrész, ami ott lóghat mindig az övünkön és ha az többi szerszám már feladta, akkor következik az ő bevetése. Mit ajánlunk a szuper igényes kertészeknek?

FELCO 7 forgónyelű metszőolló

A FELCO 7-es típusa professzionális forgónyelű metszőolló, a metszőollók királya. A forgónyél még tovább javítja az a márka amúgy is híres ergonómiáját; a jobb metszési geometriájával csökkenti a vágási erőszükségletet, és ez a kevesebb erő is az ujjaink lényegesen nagyobb felületén, súrlódásmentesen oszlik meg, így jelentősen, kb. 30%-kal csökken a kezünk terhelése. A FELCO 7 az egész metszési szezonban tartó, napi több ezer vágásos folyamatos munkavégzésre is alkalmas.

Aki pedig ennyit nem dolgozik, az nem kényszerűségből, hanem élvezetből fogja használni ezt a tervezési csodát. A profi kertészek első választása a 7-es modell, amelyből van balkezes és kisebb kézbe való változat is. Borsos, 27 ezer forintos ára a legolcsóbb metszőolló kb. húszszorosa, viszont egy életen át kiszolgál és minden egyes vágás öröm lesz vele.

A FELCO 211-es sorozat új fejlesztésű ágvágója

Amit a metszőolló már nem bír, azt vinni fogja az ágvágó. A Felco 211-es három méretben létezik, választhatunk 40, 50 és 60 cm-es hossz közül. Óriási, de szuper könnyű szerszámok, amelyek hatalmas erőt összpontosítanak a semmit el nem engedő pengéik között. A 60 cm-es karjai ellenére alig több mint 70 deka súlyú, így egyszerűen forgatható szerszám, amellyel vajpuhaságúnak tűnik minden ág.

Ívelt pengéjük segíti behúzni a befogott ágat, így is könnyíti a vágást. Az extra könnyűségük ellenére robusztus ágvágók, amelyek pengéje pontosan odailleszthető az elvágandó helyre és egyetlen precíz mozdulattal vághatunk akár 35 mm-es ágakat is.

Ha egy ágat egy ilyen ollóval befogtunk, akkor a hornyolt támasztópenge nem engedi kicsúszni többé, az íves vágópenge pedig szinte behúzza az ágat, aztán nyissz. Nehéz elképzelni profibb szerszámot, amivel egyenes derékkal a föld színén, vagy a fejünk fölé tartva (létre nélkül) a magasban is dolgozhatunk.

FELCO 600 összecsukható ágfűrész (16 cm-es pengehossz)

Ez a fűrész kakukktojás a három bemutatott prémium kerti szerszám között. A szuper penge és tervezés egyértelműen a fűrészek királyának családjába sorolja ezt a praktikus eszközt, de nem ő a király, inkább a kompaktságával, könnyű hordozhatóságával, összecsukhatóságával bírt rá bennünket, hogy ebbe a sorba belistázzuk. Húzó mozdulattal fűrészel, zsebben elfér és 20 cm méretűre összecsukható. Nemcsak kertészkedés, hanem kemping, túrázás, természetjárás is lehet a célja a borotvaéles pengéjű és pillekönnyű szerszámnak. A 9 ezer forint körüli árával meglepően olcsó, ahhoz képest, hogy mennyi örömet szerez majd a következő 100 évben, amíg meglesz a háztartásban.

Látogass el az 1KERT webhop-ba és csodáld meg a többi csodaklassz kerti cuccot is!