Valószínűleg olyan eszközöket választanál, amelyek örömtelivé teszik a kerti munkát és nem pótolhatók mással. Például egy metszőollót, egy ágvágót és egy fűrészt.

Mintha a címben szereplő kérdés lebegne a Felco prémium kerti metszőolló gyártójának szeme előtt: ebben a svájci üzemben már 75 éve olyan dolgokat terveznek, hogy az igényes kertészkedőnek megdobban tőlük a szíve. Itt van például a különleges metszőolló, ami kézre áll, nem szorul meg, öröm vele minden vágás. Aztán a kétkezes ágvágó, amivel bármit átvághatunk, és a fejünk felett egy méterrel is dolgozhatunk. Harmadrészt pedig a fűrész, ami ott lóghat mindig az övünkön és ha az többi szerszám már feladta, akkor következik az ő bevetése. Mit ajánlunk a szuper igényes kertészeknek?

FELCO 7 forgónyelű metszőolló

A FELCO 7-es típusa professzionális forgónyelű metszőolló, a metszőollók királya. A forgónyél még tovább javítja az a márka amúgy is híres ergonómiáját; a jobb metszési geometriájával csökkenti a vágási erőszükségletet, és ez a kevesebb erő is az ujjaink lényegesen nagyobb felületén, súrlódásmentesen oszlik meg, így jelentősen, kb. 30%-kal csökken a kezünk terhelése. A FELCO 7 az egész metszési szezonban tartó, napi több ezer vágásos folyamatos munkavégzésre is alkalmas. Aki pedig ennyit nem dolgozik, az nem kényszerűségből, hanem élvezetből fogja használni ezt a tervezési csodát. A profi kertészek első választása a 7-es modell, amelyből van balkezes és kisebb kézbe való változat is. Borsos, 27 ezer forintos ára a legolcsóbb metszőolló kb. húszszorosa, viszont egy életen át kiszolgál és minden egyes vágás öröm lesz vele.

FELCO 210C 60 íves pengéjű, karbon nyelű ágvágó (60 cm)

Amit a metszőolló már nem bír, azt vinni fogja az ágvágó. Óriási, de szuper könnyű szerszám, amely hatalmas erőt összpontosít a semmit el nem engedő pengéi között. 60 cm-es karjai ellenére alig 70 deka súlyú, így egyszerűen forgatható szerszám, amellyel vajpuhaságúnak tűnik minden ág. Ívelt pengéje segíti behúzni a befogott ágat, így is könnyíti a vágást. Az extra könnyűsége ellenére robusztus ágvágó, amelynek pengéje pontosan odailleszthető az elvágandó helyre és egyetlen precíz mozdulattal vághatunk vele akár 35 mm-es ágakat is. Ha egy ágat ezzel az ollóval befogtunk, akkor a hornyolt támasztópenge nem engedi kicsúszni többé, az íves vágópenge pedig szinte behúzza az ágat, aztán nyissz. Nehéz elképzelni ennél profibb szerszámot, amivel egyenes derékkal a föld színén, vagy a fejünk fölé tartva (létre nélkül) a magasban is dolgozhatunk. 53 ezer forintos árával csúcstartó, de a karbon nyeleket és különleges pengéket figyelembe véve nem is annyira durván árazott szerszám.

FELCO 600 összecsukható ágfűrész (16 cm-es pengehossz)

Ez a fűrész kakukktojás a három bemutatott prémium kerti szerszám között. A szuper penge és tervezés egyértelműen a fűrészek királyának családjába sorolja ezt a praktikus eszközt, de nem ő a király, inkább a kompaktságával, könnyű hordozhatóságával, összecsukhatóságával bírt rá bennünket, hogy ebbe a sorba belistázzuk. Húzó mozdulattal fűrészel, zsebben elfér és 20 cm méretűre összecsukható. Nemcsak kertészkedés, hanem kemping, túrázás, természetjárás is lehet a célja a borotvaéles pengéjű és pillekönnyű szerszámnak. A 9 ezer forint körüli árával meglepően olcsó, ahhoz képest, hogy mennyi örömet szerez majd a következő 100 évben, amíg meglesz a háztartásban.

Látogass el a Felco Shop-ba és csodáld meg a többi csodaklassz kerti cuccot is! Ha pedig kedvet kapsz hozzájuk, használd az OtthonLap 1000 Ft-os ajándék kuponkódját, ami 2021 végéig érvényes: “otthonlap”.