Szabályos kör.

Bár a bakelitlemezeknek továbbra is akadnak szenvedélyes gyűjtői, nagyon sok fekete korong csak hever az otthonokban. Jópár van köztük, amely talán már le sem játszható. A lemezek újrahasznosításának ötlete nem új keletű, korábban mi is bemutattunk azokból készült romantikus stílusú faliórát, azonban lemezekből alkotott ajtódíszekkel, kopogtatókkal csak most találkoztunk először. Meg is kértük Shotton-Cosgrave Ágnest, hogy mutassa be Olvasóinknak és persze nekünk, hogy pontosan mi mindenre volt hozzájuk szükség, mind anyagok, mind pedig lépések vonatkozásában.

Nagyon megtetszettek a teli kör ajtódíszek, de amiket eredetileg láttam, mind fából készültek. A díszíthető fa alapok ára elég magas, ezért más alternatívát is kerestem. Ekkor merült fel bennem, hogy a bakelit lemezek mérete körülbelül akkora, mint amekkorát keresek. Gondoltam, miért ne használhatnék bakelit lemezeket a megvalósításhoz.

A lemezek festéséhez szükségem volt különböző színű festékekre. Ezeket variáltam a témák szerint. A díszítéshez saját kezűleg készített filc virágokat, juta szalagokat, juta kötelet és szalagokat használtam. Szükségem volt még festőhengerre, ragasztópisztolyra, ollóra, jelölőfilcre, paint markerre és gyufára.

Az első lépés a lemezek kilyukasztása, ami az akasztóhoz szükséges. Majd a lyukasztás mentén keletkezett érdes felületet lecsiszolása következik. Ezután a felületet alaposan meg kell tisztítani, majd jöhet a festés. A lemez mindkét oldalát lefestem krétafestékkel.

A felirat megtervezését, elhelyezését mindig a díszítés előtt végzem el. Végül a teljes kompozíciót összeállítom, az éppen aktuális téma és elképzelés szerint. Minden elemet ragasztópisztollyal rögzítek.

  • Amivel nagyon vigyázni kell, az a lemez lyukasztása. A bakelit könnyen eltörhet, ha nem megfelelően csináljuk. Először is pontosan ki kell jelölni a lyukak helyét, majd valamilyen erre alkalmas szerszámmal óvatosan be kell mélyíteni a lyukakat. Lehet olló vagy más hegyes eszköz. Nem kell hozzá speciális szerszám. A bakelit lemezeket a lyuk beszúrásához fel kell kissé melegíteni. Én ezt egész egyszerűen egy gyufaszállal oldottam meg.
  • Továbbá nagyon fontos a tisztítás. Csak tiszta, zsírtalanított felületet lehet szépen festeni.
  • Amire még nagyon figyelni kell, hogy a felirat egyenes legyen. Vonalvezetőt és vonalzót érdemes használni, mert könnyen el lehet rontani.

Az előkészítés (lyukasztás, csiszolás, tisztítás, festés) kb. 20 percet vett igénybe. A dekorálás ideje nagyban függ attól, hogy mennyire sok kézzel készített elem kerül rá, de nagyjából egy óra alatt az egész folyamat elvégezhető.

A használt bakelit lemezek ára 200-500 Ft/db körül van. Ehhez jönnek még a díszek és a festék. Az egyszerűbben díszített kopogtatók kb. 900 Ft, míg a díszesebbek kb. 1300 Ft ráfordítást igényeltek.