A hátralévő napokat érdemes maximálisan kihasználni – sor kerülhet többek között egy gyors gyerekszoba-átalakításra is.

Lassan véget ér a vakáció tizenegy hete, a gyerekek ismét visszaülnek az iskolapadba. Az elmúlt két és fél hónap otthonlét valószínűleg fenekestől felforgatta a gyerekbirodalmat, az íróasztalon legók, makettek és kifestők hevernek szanaszét, a tankönyvek és füzetek polcait pedig elfoglalták a legizgalmasabb olvasmányok, színes magazinok és rejtvényújságok.

A gyerekek birodalmának kialakításánál érdemes arra törekednünk, hogy a világos színű falak mellett a lehető legjobban ki tudjuk használni a szoba azon adottságait, amelyeken nem tudunk változtatni.

Osszuk fel több részre a szobát az eltérő funkciók szerint. A sötétebb sarkok az alvás és a pihenés oázisai legyenek, a legvilágosabb pontok pedig a tanulást segítsék elő. A köztes terekben kialakíthatunk játszósarkot, olvasószigetet, a semleges területeken pedig a nagyobb bútorokat helyezhetjük el.

A szakértők szerint egy kis odafigyeléssel még a legkisebb szobából is ki lehet hozni a maximumot.

Abban az esetben például, ha a szobában olyan ifjúsági bútor van, amelynek az alsó szintjén tanulósarok található, az emeleti részen pedig egy kényelmes ágy helyezkedik el, fontos odafigyelni arra, hogy a tanulásra szolgáló terület ugyanolyan világos és fényes maradjon, mintha önmagában állna a szobában.

Ha egy szoba világosságáról beszélünk, a természetes fény bejutásáról érdemes elsősorban gondoskodni.

Nagyméretű, biztonságos nyílászárókat, például bukóra nyitható ablakokat válasszunk, melyek amellett, hogy sok fényt képesek beengedni a helyiségbe, garantálják a biztonságos szellőztetést is.

Olykor több gyermek osztozik egyetlen szobán, ez azonban csupán első nekifutásra jelent nagyobb problémát, hiszen gipszkarton segítségével gondoskodhatunk a privát szféráról.

Térelválasztással mindenkinek meglesz a maga kis területe, ahol kedvére játszhat vagy olvashat, ugyanakkor közös tanulás esetén egybe is nyithatjuk azt.

A szoba megtervezésébe és kialakításába pedig bátran vonjuk be a kisebbeket és a nagyobbakat egyaránt.

Cikkünk megírásához az újHÁZ Centrum sajtóanyagát és fotóit használtuk fel.

Kapcsolódó cikkünk: Leválasztanál egy szobát? Használj gipszkartont!