Minden tekintetet magához vonz.

Bulgária fővárosának, Szófiának az egyik külvárosi részén található a különleges építmény. Első ránézése azt hihetnénk, hogy játszóház vagy óvoda, de valójában egy lakóház. Simeon Simeonov tervező munkáját dicséri, aki részletgazdagon dolgozta ki a hatalmas csigaházat.

A levegő cseréjéről a csiga szemei gondoskodnak, az ablakok beleolvadnak a testébe. A szája a bejárat, amin keresztül elnyeli az embereket. A játékossága megmutatkozik a színeken kívül abban is, hogy egyetlen egyenes falat vagy sarkot sem tartalmaz. A belső térben a fűtőtesteknek is béka, katicabogár vagy épp tök formájuk van.

Az ötszintes ház környezetbarát anyagokból épült, könnyűszerkezetes, így energiatakarékos is, de nem ezt látja meg benne elsőként az arra járó. Pedig nagyon fontos szempont, hogy az építészetben ne csak a külcsín és a kényelem domináljon, hanem a környezetvédelem is.

Világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrások felhasználására és az ökológiai lábnyomunk csökkentésére, azonban sajnos még mindig nem elég népszerű és nem is olcsó, hogy sokan így építkezzenek.

Mindenesetre ez a házikó nagyon vidám, még a maga unott arcával is:

Forrás: Atlas Obscura