Hogy a sufni a kert hasznos tartozéka legyen.

Szinte nincs olyan családi ház, amelynek a kertjében ne állna valamilyen tároló. A friss háztulajdonosok hamar rájönnek, hogy sufni nélkül szinte lehetetlen létezni, sok mindent nem lehet nélküle megoldani.

Mindenekelőtt azért van rá szükség, hogy legyen hol tárolni a kerti szerszámokat, a műtrágyát, a permetszereket. A fűnyírót, láncfűrészt, egyéb elektromos eszközöket sem hagyhatjuk a szabad ég alatt.

flickr.com/photos/wwworks

A virágcserepek, zsákos virágföld, festékek, ecsetek is mind fedett helyet érdemelnek.

Szinte közhely, de igaz, hogy egy satuval felszerelt asztalos gyalupad egyenesen kincsnek számít: az ügyes kezű ezermestereknek praktikus munkafelületet biztosítanak a legkülönfélébb barkács munkákhoz.

flickr.com/photos/danielmee

És ha már a fúrás-faragásnál tartunk: a szögeknek, csavaroknak, kalapácsnak, harapófogónak, csavarhúzóknak és egyéb szerszámoknak elkél egy polcos szekrény vagy állvány.

flickr.com/photos/fabola

Ha mindezzel még nem lenne tele a helyiség, a gyerekek kerti játékai, a kismotorok, rollerek, a család kerékpárjai gondoskodnak arról, hogy mozdulni is alig lehessen.

flickr.com/photos/fabola

Télen még több mindennek helyet kell szorítanunk: a locsolókanna, vödrök, napelemes lámpák, díszes növényfuttató rácsok, a kerti székek mind itt várják a tavaszt.

flickr.com/photos/paulspace

A helyzet akkor válik komollyá, amikor beleesünk abba a hibába, hogy elkezdjük a sufniban felhalmozni a házból száműzött különböző berendezési tárgyakat, amelyek előbb-utóbb akár a plafonig tornyosulhatnak.

A legjobb, amit tehetünk, hogy legalább évente egyszer tartunk egy alapos szemlét: nézzük át a tárolt holmikat és lomtalanításkor szabaduljunk meg a hasznavehetetlen kacatoktól.

Természetesen arra is érdemes időt szánnunk, hogy a kerti tároló ne csak belül, de kívül is rendezett, takaros képet mutasson. Akár újan vásárolunk, akár saját kezűleg építünk melléképületet, a cél, hogy ne rontson, hanem ellenkezőleg, javítson a kert összképén.

Ha így teszünk, a sufni olyan hely lesz, amely nem bosszúságot, hanem örömet szerez nekünk, kerttulajdonosoknak.

flickr.com/photos/summonedbyfells
flickr.com/photos/summonedbyfells
flickr.com/photos/ras4444
flickr.com/photos/ras4444
flickr.com/photos/fabola
flickr.com/photos/fabola
flickr.com/photos/foilman
flickr.com/photos/fabol