Nem baj, ha nincs ki a bringa összes kereke, sőt!

Egy régi, kiszuperált kerék szép dekoráció alapja lehet! Jakus Kinga szerint sincs ez másképp, hiszen nem is egy karácsonyi hangulatú díszt alkotott már belőle.

“Azon szerencsés emberek közé tartozom, akik kreatív hobbijuknak nemcsak otthon, hanem munkahelyükön is hódolhatnak. Ebből kifolyólag ötletek széles tárháza van a fejemben. Párom édesanyjánál voltunk, ahol előző nap padlás lomtalanítás történt. Ránéztem a kidobandó dolgokra, és rögtön szemet szúrtak a biciklikerekek. Természetesen nem a rozsdás kerekeket láttam bennük, hanem a szépséges dekorációt.

Az elkészítésükhöz szinte minden alapanyagom megvolt. A kerekeken kívül munkám során használtam drótkefét, rozsdamarót, csiszolópapírt, vizes bázisú zománcfestéket, ecsetet.

A hóember összeállításához szükség volt még két lécdarabra, csavarokra, két kisebb befőttesüveg tetőre, dekorszalagra, műanyag vödörre (kb. 3 literes), fekete (vízálló) öntapadós dekorfóliára, fekete és narancssárga akril festékre és egy répányi habszivacs betétre, amit tárgyak csomagolásánál használnak fel a biztonságos szállítás érdekében.

A falra szerelhető kerékhez felhasználtam még fenyőágat, műhó hiányában fehér aeroszolos festéket, apró gömböket, műanyag mikulásvirágot, kábelkötegelőt valamint a kihagyhatatlan ragasztópisztolyt.

A kerekek elkészítése két napig tartott. Próbáltam kialakítani egy olyan munkafolyamatot, ami a legidőtakarékosabb. Ebből kifolyólag első nap a festéssel, második nap már az összeszereléssel és díszítéssel telhetett. Mivel látható, hogy igencsak megviselt állapotban voltak a kerekek, először a leváló festékdarabokat távolítottam el drótkefével. Ezt követte a rozsdamaró folyadékkal történő kezelés. Csiszolópapírral újra átdörzsöltem, portalanítottam és már a festés folyamata következett. Sajnos elmulasztottam az alapozó festést, ezért nekem kétszer kellett átkennem a vizes bázisú zománcfestékkel. Ezt a festéket azért ajánlanám, mert gyorsan szárad és szagtalan. Amit még meg kell említenem, a küllők festése során szerzett tapasztalatom: megfelelőbb a szivaccsal történő festés, mert ecset használatakor gyakorta megfolyik a festék.

A hóemberhez felhasznált fehérre festett léceket a kerekekkel való érintkezési pontnál a párommal bevágtuk, így kicsit ,”belefeküdt” a kerék, majd a stabilitás érdekében belecsavaroztuk. Szintén csavarokkal rögzítettük a két kereket egymással, valamint a kalapot is. A kalap elkészítéséhez egy műanyag vödröt használtam fel, amit bevontam fekete öntapadós dekorfóliával. Ajánlatos a ragasztás előtt lefújni a vödröt vízpermettel, így könnyedén igazítható a fólia. Miután a megfelelő helyre kerül, egy konyharuha segítségével átdörzsöljük a felületet, így az alatta lévő víz távozni tud. Befőttesüveg tetők feketére festve alkotják a szemeket. Fekete dekorfólia az alapja a szájnak. Ezeket ragasztópisztollyal rögzítettem. A répaorr kicsit kifogott rajtam, végül arra az elhatározásra jutottam, hogy a csomagoláshoz használható habszivacs betétből készítem el.

A falra akasztható kerék díszítése volt a leggyorsabb munkafolyamat. Ehhez az alapanyagokat kábelkötegelő és ragasztópisztoly segítségével rögzítettem. Mivel műhó éppen nem volt itthon, a fenyőágakat aeroszolos fehér festékkel fújtam le. A falba fúrt csavarra egyszerűen felakasztható. Nem igényel egyéb felfüggesztést.

Teljes körű tájékoztatást nem tudok adni arról, hogy mennyibe került, mivel csak a vízbázisú festéket kellett csak megvennem.”