A konyhai tűzesetek nagy részét a tűzhelyen felejtett zsiradékok okozzák.

Túlhevülve az olaj és a zsír is könnyen lángra kap. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehetünk, hogy vizet öntünk rá, mert a lángok még nagyobbra csapnak és a forró gőzzé alakuló víz a zsiradékkal együtt kicsapódik! Súlyos égési sérüléseket és a láng továbbterjedését okozhatja!

Mit tegyünk, ha lángra kapott a zsiradék?

Először is szüntessük meg alatta a hőforrást! Zárjuk el a gázt, kapcsoljuk le a főzőlapot vagy óvatosan húzzuk odébb az edényt! Kisebb tűz esetén segíthet, ha hőálló fedőt teszünk az edényre! A tűzhöz oxigén kell, a fedő viszont lefojtja, így hamar ki is alszik a láng.

Hasonló eredmény érhető el, ha sót vagy szódabikarbónát szórunk a lángra. Általában mindkettőből található egy átlagos konyhában, de viszonylag sok kell a tűzoltáshoz és csak kis lángok kioltására alkalmasak.

Ha ezekkel a megoldásokkal nem orvosolható a probléma, akkor a következő lépcső a tűzoltó készülék! Azzal az útmutatóban leírtak szerint kell eljárni! (Ezt érdemes a megvásárlás után, de még az esetleges tűzesetek előtt tanulmányozni, hogy ne akkor kelljen olvasgatni, amikor már lángol a fél konyha!)

Ha a tűz nagyobb annál, amivel egy hétköznapi civil megbirkózna, akkor a tűzoltók értesítése és a helyszín elhagyása az első lépés!

Forrás: Lifehacker