Feldobhatjuk vele a vendégváró falatokat.

A sarkantyúkát a legtöbben kerti dísznövényként ismerik. Érdemes azonban tudni, hogy a dekoratív egynyári növény ehető, s ez különösen jól jön, ha vendégeket várunk és valamilyen különleges előétellel szeretnénk őket lenyűgözni. Sokak számára talán meglepő lehet, de nem csak a növény virága, de valamennyi föld feletti része fogyasztható: a kerekded levelek, a bimbók, de még a (zöld) magok is.

De mielőtt rátérnénk a sarkantyúka gasztronómiai értékére, lássuk, hogyan ékesíti az otthonunkat!

Kedvelt kerti és balkonnövény

Sarkantyúkát nem csupán a kertben nevelhetünk, de virágládába, függő kosárba is ültethetjük. A kúszószárú kedvenc egyrészt a kerti növényfuttatók, virágágyások, másrészt az erkély, terasz, nyitott körfolyosó pompás dísze lehet attraktív lombjával és élénk színű virágaival. A nyár elejétől ősz közepéig-végéig nyíló, tölcsér alakú virágok színe az aranysárgától a narancssárgán át a skarlátvörösig terjed.

flickr.com/photos/roosterfarm

Szaporításához virágmagot a legtöbb kertáruházban beszerezhetünk. Számos nemesített fajta közül választhatunk, létezik például törpe, illetve csüngő fajta is. Valamennyiből lehet balkonnövény, de a kúszószárú a legalkalmasabb a célra.

A sarkantyúkának sok napsütésre van szüksége az optimális növekedéshez. Az erősen tűző naptól azonban óvjuk! Meghálálja, ha jó vízáteresztő képességű, laza, szerves anyagokban gazdag talajba ültetjük.

Kertből a konyhába: a sarkantyúka ehető!

A levelektől kezdve a virágokon át a termésig a teljes növény ehető. Ollóval vagy késsel vágjuk le a kívánt részt, ügyelve arra, hogy ugyanarról a növényről egyszerre ne vágjunk le túl sokat. A sarkantyúka levelei csípős, borsos, míg a virágok enyhén édes és fűszeres ízűek.

A virágszirmokat és a fiatal leveleket többek között vegyes zöldsalátákhoz használhatjuk fel. A levelek pesztó hozzávalói is lehetnek.

A virágokkal feldobhatjuk a reggeli omlettet, még étvágygerjesztőbbé tehetjük az előételeket, feldíszíthetjük a kínáló falatkákat, tortákat, süteményeket, a főfogásokat pedig még finomabbá tehetjük.

A még zöld magokat és a bimbókat kapribogyó helyett felhasználhatjuk minden olyan étel elkészítéséhez, amelyhez egyébként kapribogyót használnánk, mivel az ízük igen hasonlít egymásra. Szórhatjuk pizzákra, keverhetjük salátákba. A zöld termésből továbbá finom savanyúság is készíthető. Íme egy jól bevált házi recept.

Garantáltan jól indul a nap sarkantyúkás omlettel, amelyhez a növény leveleit, virágszirmait és magjait is felhasználhatjuk.

flickr.com/photos/jorge-11

A finom, fűszeres sarkantyúkás vaj a reggelik, tízóraik tökéletes kiegészítője lehet. Szép, élénk színével, gazdag, krémes állagával, enyhe csípősségével összetevői tökéletes összhangot alkotnak.

Gazdag sarkantyúkás saláta lenmagolajos öntettel:

flickr.com/photos/idreamoutloud

Falatnyi fehér csokoládéba dermedve:

flickr.com/photos/ideasinfood

Zöldfűszeres paradicsomsaláta zsenge sarkantyúkalevéllel:

flickr.com/photos/ideasinfood

Csokoládékockák, téli porcsin és sarkantyúkaszirmok kevés argánolajjal meglocsolva:

flickr.com/photos/ideasinfood

Művészi igényességű előétel póréhagymából, mustáros meggyből, quinoából (rizsparéjból), valamint a sarkantyúka virágából és leveléből:

flickr.com/photos/ideasinfood

Krémsajttal megkent krékerek áfonyával, zöldfűszerekkel és sarkantyúkaszirmokkal:

flickr.com/photos/daryl_mitchell

Gránátalmás zöldbabsaláta fenyőmaggal, aszalt áfonyával és sarkantyúkával:

flickr.com/photos/rod_waddington

Sarkantyúkalevéllel díszített szamócás-tarlórépás-Marcona mandulás desszert:

flickr.com/photos/cityfoodsters

Vidám hidegtál fűszeres főtt tojással, sarkantyúkavirággal:

flickr.com/photos/qwrrty

Színpompás kerti salátamix többféle ehető virággal, köztük sarkantyúkával:

flickr.com/photos/maxful