4 népszerű megoldás kültérre.

Mindannyian arra törekszünk, hogy otthonunk kültéri része hívogató menedék legyen egy-egy kimerítő nap után, ahová nyugodtan elvonulhatunk. De sokan még azt sem tudjuk, mi legyen az első lépés, hogyan fogjunk hozzá a kert, terasz, tornác átalakításához. Ilyenkor természetes, hogy elkezdünk ötletek után kutatni a kijelölt terület kicsinosításához.

Ha esetleg már a gondolat is fáraszt, hogy egyszerre több dolgot valósítsunk meg, a legjobb, amit tehetünk, ha először egyetlen célt tűzünk ki magunk elé; ez nagyban leegyszerűsíti a folyamatot. A cél lehet például egy kültéri grillezőhely kialakítása, amely köré később lépésről lépésre megépíthetjük a teljes pihenősarkot. Aki további tippekre vágyik, hogyan használhatná ki minél jobban a rendelkezésére álló szabad teret, azok számára következzen 4 remek javaslat:

Pihenő- vagy étkezősarok

A kültéri élettér megalkotását kezdjük egy olyan pihenősarok kialakításával, ahová kiülhetünk, hogy élvezzük a kellemes napsütést vagy a simogató szellőt. Nincs jobb annál, mint egy stresszes nap után kellemes, barátságos környezetben kikapcsolódni, feltöltődni. Az étkezőhöz ajánlott olyan semleges hatású, diszkrét kültéri bútordarabokat választanunk, amelyek évek múltával sem mennek ki a divatból. Ahogy változik a divat, úgy tehetjük mi is újra és újra divatossá ezeket a bútordarabokat különböző ülő- és díszpárnák, takarók, illetve egyéb kiegészítők, dísztárgyak segítségével. Ez kifejezetten költségkímélő módja annak, hogy pár évente a bútoraink lecserélése nélkül változtassunk a pihenősarok stílusán.

Pergola, szaletli, kerti pavilon

Ha már van kültéri étkezőnk, a következő lépés egy szaletli felállítása lehet. Kiválóan alkalmas arra, hogy megváltoztassa a kertünk összképét, feltűnő fókuszpontot alkosson, valamint árnyékot biztosítson a melegebb napokon. Ha kisebb a kertünk, egy szerényebb méretű pergolát válasszunk. Érdemes tudni, hogy léteznek teljesen szabadon álló, illetve helytakarékos, falhoz illeszthető darabok is, továbbá az erős napsütéstől védő, elhúzható árnyékolóval is felszerelhetjük azokat. Ne feledjük, hogy a pergola és társai ideálisak a különböző évelő, illetve egynyári kúszónövények felfuttatására is.

Kültéri dekoráció

Ha már minden kültéri bútor és egyéb tereptárgy a helyén van, megkezdhetjük a dekorálást. A pergola remek lehetőséget kínál például arra, hogy fényfüzért szereljünk fel rá, amely biztosítja az esti órákban a terület hangulatos megvilágítását. Szintén jó szolgálatot tehetnek a pihenősarok barátságosabbá tételében a cserepes, dézsás, ámpolnás növények, függő virágkosarak. A tömbgyertyák és színes mécsesek romantikus hangulatot teremtenek.

Azt is gondoljuk át, hogy milyen színösszeállítást részesítünk előnyben. Kültéren ne féljünk a lakásunkra jellemző színeknél merészebb, élénkebb árnyalatokat választani. Jó stratégia, ha a háttér semleges, neutrális színű, és ezt egészítjük ki, tesszük teljessé különböző színes dekorációs elemekkel.

Tűzrakó hely

Egyre népszerűbbek a kerti tűzrakó helyek, amelyek előnyeit minden évszakban élvezhetjük. A legegyszerűbb, kicsi, kör alakú tűzrakó helytől a legbonyolultabb, egészen nagyig számtalan lehetőség közül választhatunk, attól függően, mekkora az erre a célra rendelkezésünkre álló tér. A tűzrakó hely körül összegyűlhet a család, a vendégek, kellemes kerti partit tarthatunk körülötte. Vagy a hidegebb napokon egyszerűen bekuckózhatunk mellé egy meleg plédbe burkolózva, kezünkben egy bögre finom, forró itallal.