A nyílászárók kiválasztása során több szempontot kell egyszerre mérlegelni.

Az ajtók esetében a funkció és a méret mellett fontos szerepe van a nyitási módnak, az esztétikumnak és tartósságnak. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha ajtót választanánk és térjünk ki a beltéri ajtólehetőségekre is.

Milyen ajtók közül választhatunk?

A bejárati ajtók és a teraszajtók más kategóriába tartoznak, mint a beltéri ajtók. Bejárati ajtó esetében fontos a biztonság, az időjárási elemeknek való ellenállás, a hő- és hangszigetelés, a méret és a stílus, valamint a technikai korszerűség. A teraszajtóknál is természetesen fontosak a bejárati ajtónál felsorolt szempontok, illetve ennél a kategóriánál nem mindegy a panoráma sem, vagyis hogy mennyire alkalmas az adott nyílászáró arra, hogy vizuális kapcsolatot létesítsen a ház és pl. a kert között. A beltéri ajtóknál picit más szempontok lesznek érvényesek. Itt már nem kell például az időjárás elemeivel megküzdenie a nyílászárónak és a biztonságtechnikai szempont sem feltétlenül lényeges. Viszont komoly hangsúly kerül a helykihasználásra és a dizájnra, hiszen egy hagyományos nyíló ajtó jóval nagyobb helyigénnyel rendelkezik, mint egy falban futó tolóajtó. Ugyanígy, a tapétaajtók vagy rejtett ajtók szépen belesimulnak a falba, környezetbe, nem okoznak fennakadást a használat során sem, vizuálisan pedig tökéletesen illeszkednek a berendezéshez.

Mire kell figyelni az ajtó méretvételénél?

Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a falnyílás pontos felméréshez minden irányban 2-3 méretet kell venni az esetleges falszerkezeti hibák miatt. Irányonként a legkisebb méret lesz a mérvadó az ajtó méretének meghatározása során. A falnyílást átlósan is le kell mérni, mert ebből derülhet ki, hogy esetleg nem derékszögű. Ha az átlókban jelentős az eltérés, akkor kőművesmunkára is szükség van, hiszen a nyílászárót mindenképpen vízszintes helyre kell betenni.

A nyílászárók méretét úgy kell meghatározni, hogy a falnyílás méretéből körben egy-egy centimétert levonunk, mert erre a helyre jön a poliuretán hab.

Van még egy nagyon fontos szempont, ami talán nem jut kapásból eszünkbe. Amennyiben a lakásfelújítás nem csak az ajtókra vonatkozik, hanem például a burkolatra is, akkor az ajtómérést azután végezzük el, hogy elkészültek a mesterek a burkolattal! A parketta, járólap vastagságát is figyelembe kell vennünk az ajtó mérése során. Amikor már a mérésre kerül sor, induljunk ki a fal névleges nyílásméretéből. Nem kell megijedni ettől az elméleti elenvezéstől, ezzel a falnyílás szélességi és magassági méretére utalunk, a rajzokon legtöbbször szélesség/magasság jelöléssel centiméterben.

Mivel a valóságban egy falnyílásnak egyenetlenségei, alakhibái vannak, ezért a nyílászáró méretének meghatározásakor ezt is figyelembe kell venni. Sok kereskedő honlapján megtalálhatjuk az ajtó méretét. Figyelni kell arra, hogy gyakran a névleges szélességet és magasságot fogják megadni. Mivel ez a jelölés nem teljesen egységes, ezért nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha az ajtó névleges méretét látjuk (pl. 800 x 1200 mm, akkor tudhatjuk, hogy az ajtó ekkora méretű falnyíláshoz készült.) Az ajtó tényleges mérete ennél oldalanként körülbelül 2-3 centiméterrel kisebb. Fontos tudni, hogy a gyártók milliméterben adják meg a nyílászárók méretét.

Miben jobb a tolóajtó a hagyományos ajtónál?

A legtöbb ember számára az egyik elsődleges cél, hogy olyan lakásban, házban éljen, ahol valóban otthonra talál. A praktikus, esztétikus és energiahatékony lakás kialakítása valóban nagyon fontos, ám a folyamat során gyakran szembesülünk azzal, hogy meg kell küzdenünk a hely szűkösségével. Egy hagyományos, nyíló ajtó esetében problémát jelent, hogy közel egy négyzetméternyi területet elfoglalunk az ajtó nyitása során. Ez különösen akkor jelent nehézséget, ha amúgy is pici a lakás. A falban futó tolóajtóval könnyedén kiküszöbölhetjük ezt a problémát, hiszen az ajtó “eltűnik” a falban, nem kell aggódnunk amiatt, hogy lesz-e elég hely a nyitáshoz, záráshoz. A mai ingatlanárak mellett érdemes belegondolni abba, hogy akár 1 millió forintnyi területet nyerhetünk azzal, ha nyíló ajtó helyett tolóajtót választunk.

Mikor érdemes tapétaajtó mellett dönteni?

A tapétaajtó reneszánszát éli a modern belsőépítészetben, lakberendezési trendekben. Nem véletlenül: ezzel a nyílászáróval komoly lépést tehetünk a rendezett, lakályos és esztétikus otthon felé. A tapétaajtóval szinte láthatatlanul kapcsolhatunk össze egymás mellett található helyiségeket, valamint elrejthetjük a gépészeti, technikai jellegű berendezéseket.

Mire figyeljünk az ajtók beépítése, kivitelezése során?

Mint annyi más területen, itt is elsősorban arra kell figyelni, hogy a megfelelő szakembert válasszuk a kivitelezéshez. Hiába vásároljuk meg a jó minőségű tokszerkezetet a legprofesszionálisabb görgőkkel, ha hibásan helyezték el a beépítés során, bosszankodhatunk eleget. Van néhány hiba, amit elkerülhetünk, ha profi kivitelezővel dolgozunk. Egy rosszul beépített ajtó esetében hibásan működhet az ajtónyitás mechanizmusa, gyorsabban elkopnak, elhasználódnak az alkatrészek és az ajtó is könnyebben megsérülhet. A vakolt falban futó tolóajtónál komoly hibalehetőségnek számít, hogy hibás beépítés után repedezni kezd a vakolat az ajtóhasználattól. Ahhoz, hogy elkerüljük azt a bosszantó helyzetet, hogy egy komoly bontással, építéssel járó beruházás után repedések fussanak végig a friss falon, olyan speciális fémhálót kell alkalmaznunk, amire a vakolat könnyebben tapad.

A sűrűszövésű, mikroméretű bemetszésekkel ellátott hálóval a repedésmentes vakolat kialakítása már gördülékenyen fog menni. Ám ehhez az kell, hogy az ajtót tokkal-vonóval a megfelelő helyről rendeljük meg és megbízható szakemberrel végeztessük el a kivitelezést. A kis lakások lakberendezése, belsőépítészeti kialakítása során előfordul, hogy a gépészet egy részét, elektromos berendezéseket azon a falon kell kiépíteni, amelyikben a tolóajtó fut. Természetesen erre is van megoldás, speciális kialakítású tokszerkezettel különösebb kellemetlenségek nélkül, professzionálisan megoldható az elektromos berendezés elhelyezése.

Kiemelt kép: Eclisse