Tények, érdekességek.

Avagy mit érdemes tudni a karamboláról?

Honnan származik a csillaggyümölcs, más néven karambola, és vajon nálunk is termeszthető-e? Az alábbiakból kiderül!

Csillaggyümölcs-kisokos

A csillaggyümölcs nem meglepő módon a karambolafán terem, amely a világ legtöbb pontján megtalálható. Míg eredendően a párás, csapadékos,  szubtrópusi éghajlat kedvez a fejlődésének, termesztése hidegebb éghajlaton is lehetséges, itt azonban beltérben vagy üvegházban kell átteleltetnünk.

A karambolafa termése tehát egzotikus, trópusi gyümölcs. A fa évente több alkalommal is virágba borulhat, virágzás után pedig termést érlel. A termés éretlenül zöld, éretten aranysárga színű. Ha a gyümölcsöt a megfelelő szögben félbevágjuk, jellegzetes csillag alakot kapunk, innen ered az elnevezése. A karambolafa lassan nő, ennek ellenére természetes élőhelyén magassága idővel a 8-9 métert is elérheti.

Az éjszaka folyamán a karambolafa levelei összecsukódnak, majd reggelre újra szétnyílnak. A növénynek mind édes, mind savanykás, fanyar termésű változatai léteznek világszerte. De még a legédesebb fajtájú gyümölcs cukortartalma sem haladja meg a 4-5%-ot. A termés egyrészt oxálsavat, másrészt sok káliumot, C-vitamint, vasat és cinket tartalmaz. Veseelégtelenségben szenvedő betegek kerüljék a fogyasztását!

Honnan származik a csillaggyümölcs?

A trópusi gyümölcsfa Ázsiában őshonos. Úgy tudni, hogy az első karambolafákat Sri Lankán és az Indonéziában található Moluccas-szigeteken fedezték fel. Napjainknak a világ számos pontján termesztik, többek között Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Indiában, Tajvanon, Kína egyes részein, Hawaii-on, illetve az Egyesült Államokban, Dél-Floridában. A meleg éghajlatot kedvelő karambolafa továbbá Dél-Amerika egyes régióiban is minden további nélkül termeszthető. Ezekben az országokban gyümölcsösökben, magánkertekben, de még vadon is találkozhatunk karambolafával.

A csillaggyümölcs termesztése

Ha úgy döntünk, hogy próbát teszünk a karambolafa otthoni nevelgetésével, ügyeljünk arra, hogy a csemetét faiskolából vagy hasonlóan megbízható forrásból szerezzük be. A magról nevelt gyümölcsfa termése meglehetősen savanyú lehet és hosszú évekbe telhet, míg édes gyümölcsöt terem a fa.

Bár a karambolafa fejlődésének alapvetően a meleg, párás éghajlat kedvez, a mi éghajlatunkon cserépbe, dézsába ültetve is nevelhetjük. Ne felejtsük, hogy edényes növényként is alapvető számára a sok napsütés és a magas hőmérséklet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a meleg nyári hónapokban a fát a szabadban tarthatjuk, az őszi fagyok beállta előtt azonban gondoskodnunk kell védett, fagymentes helyiségben történő biztonságos átteleltetésről. Ez lehet a lakásunk vagy ideális esetben egy üvegház, télikert. Alacsony hőmérsékleten a fa elveszíti a leveleit, a hideg időjárás elmúltával azonban újra lombot fejleszt.

Érdemes tudni, hogy a magas pH-értékű vagy sós talaj nem kedvez a fa fejlődésének. A lúgos talaj hatására a növény levelei hajlamossá válnak a klorózisra. Ennek szemmel látható tünete, hogy a klorofill hiánya miatt a növény levelei elsárgulnak vagy elhalványodnak. További fontos termesztési feltétel a megfelelő levegőáramlás, azaz a fa igényli a többi növénytől való kellő távolságot az optimális fejlődéshez.