Az asztrológia, azaz a csillagjóslás születésünk időpontjából következtet a személyiségünkre, a sorsunkra.

A bolygók állása sok mindenre választ ad, ha birtokában vagyunk a tudásnak. Van, aki hisz benne, van, aki nem, de mindenképpen érdekességekkel szolgálhat önmagunk megismerésének útján. Persze a személyre szabott horoszkóp készítése nem tisztünk, a 12 csillagjegy általánosságban fellelhető tulajdonságai oldaláról közelítjük meg, hogyan is készülnek a horoszkópok szerinti ünnepi dekorációk.

Kos

A tüzes és szenvedélyes kos mint minden máshoz, a karácsonyhoz is szélsőségesen viszonyul: vagy imádja, vagy utálja, de mindenképpen értésünkre fogja adni a véleményét. Ha a Grincs kerekedik felül benne, akkor a dekorációnak nem lesz nagy szerepe, viszont biztos, hogy morogni fog, miért is kell a karácsonyi vásárba elvonszolnunk őt. A karácsonyt imádó kosok viszont igencsak megadják a módját a hangulatteremtésnek: csilivili dekor mindenütt, élénk színekkel, sok tűzzel. Lehetséges, hogy hozzá riasztják majd elsőnek a tűzoltókat, amikor kiderül, hogy több tucat csillagszóró mégsem olyan jó ötlet a fán.

Bika

A kényelmes és érzéki élvezeteket kedvelő bika szereti a kézzelfogható dolgokat és a finomságot. Természetes díszek, az asztalon pedig mindig nasi. A fán is valószínűleg sok szaloncukor lesz (vagy annak diszkréten visszacsomagolt papírja). Finom illatok, puha párnák, ha nagyon mohó, akkor enyhe gyomorrontással kísérve. Egymással harmonizáló színek, kényelmes fekhely, szolid dekoráció.

Ikrek

A könnyed és kommunikatív ikrek nem biztos, hogy nagy hangsúlyt fektet a dekorációra, hiszen valószínűleg úgyis készül valahova karácsonykor is. Ha mégis áldoz erre, akkor légiesen dekorál, itt-ott csinos girlandok, kockás terítő, mókás asztaldíszek.

Rák

Az otthon- és családcentrikus ráknak ez lehet az év egyik legcsodásabb része, amikor maga körül tudhatja szeretteit és csupaszívvel készülődik. Szerte a lakásban fotókkal és saját készítésű díszekkel fokozza az ünnepi hangulatot, emellett órákig képes a gyerkőcökkel sütni-főzni, kisangyalokat kivágni. Nála valószínűleg lesz a fán popcorn-füzér és a gyerek által készített, pufók hógolyóra emlékeztető Mikulás. A menü egy kisebb hadsereget is ellátna, mindenkinek szán egy-egy kedves kis meglepetést.

Oroszlán

A büszke és fenséges oroszlán az ünnepekből is a legtöbbet szeretné kihozni. Ha anyagi lehetőségei engedik, akkor fényűzés és pompa, ha nem, akkor csak annyira világítja ki a házát, hogy két faluval odébb is lássák. Arany-piros fa, akkora csúcsdísszel, ami a plafont karcolja, és előkerül a kristály étkészlet is.

Szűz

A precíz és pontos szűz szolidabban készül az ünnepekre. Visszafogott, inkább praktikusnak mondható kiegészítők és nem túl intenzív színek. A karácsonyfán szinte biztos, hogy szimmetrikusan helyezkednek el a klasszikus gömbdíszek és mértani pontossággal lesznek hajtogatva a szalvéták.

Mérleg

A kifinomult és konfliktuskerülő mérleg ünnepi dekorációja leginkább attól függ, hogy kivel osztja meg az otthonát. Bár imádja a szépet és a harmóniát, nem száll harcba, ha a kedvese mást szeretne. Magától igen ízlésesen díszít, lágy színekkel, minőségi anyagokkal dolgozik. Ha rábízzuk, valószínű jó érzés lesz belépni abba a helyiségbe, amelyet a saját ízlésének megfelelően csinosított ki.

Skorpió

A formabontó skorpiónak borsózik a háta a megszokott és unalmas dolgoktól. Valószínűleg a dekorációja is egyedi lesz, nem riad vissza a polgárpukkasztástól sem. Ha a kertjében egy pucér fenekű Mikulást találunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem tévesztettük el a házszámot. Inkább pöttyös terítőt tesz fel, semmint a klasszikusnak számító, fenyőfás vagy hóemberes motívumokkal díszített abroszt.

Nyilas

Az álmodozó és idealista nyilas meglehet, hogy szakít a tradíciókkal és inkább melegebb éghajlaton egy tengerparti koktélozással ünnepel. Ha viszont ilyesmire nincs lehetősége, akkor belead a karácsonyba apait-anyait. (Túl) sok dísz, (túl) sok ajándék, (túl) sok étek. Különleges színek, és annyi gyertya, mint egy szentmisén.

Bak

A gyakorlatias és megfontolt bak a kézzelfogható dolgokért van oda. Tiszteli a hagyományokat, nem tesz az asztalára kirívó dolgokat. Gyakran készít maga szolidabb díszeket, az ezzel járó munkát nem veti meg. Kedveli a természetes anyagokat, az egyszerűen szép dolgokat. Számára nem a csillogás a fő irányvonal, hanem az ünnep meghitt hangulata.

Vízöntő

A találékony és lázadó vízöntő az újítást kedveli, szinte a megszállottja. Nem foglalkozik a hagyományokkal, csak annyira tartja magát azokhoz, amennyire szükséges. Nála valószínűleg a plafonról fog lógni a karácsonyfa és távirányítós izzósorral veszi körbe magát. Imádja a különlegest, nála egy táncoló és éneklő flamingó pont illik az asztalközépre. Lehet, hogy kínait eszik szenteste és meghökkentően furcsa dolgokat ajándékoz.

Halak

Az érzékeny és intuitív halak igyekszik ráhangolódni az ünnepekre. Álmai karácsonya tökéletes, még ha a valóságban nem is sikerül maradéktalanul kiviteleznie. Sok ötlete van, de nem mindegyiket valósítja meg, amit viszont igen, az biztos, hogy mutatós lesz. Lágy színek, az érzékszervekre ható szelíd dekoráció. Kedves kis szalvétából hajtogatott hattyúk, azúrkék girlandok, ünnepibe öltöztetett székek; nála nem süti ki a retinánkat a fénytechnika.