Papírból.

Saját készítésű, papír ablakdekorációt mutatott be Erdős Imréné Szabó Anita az egyik Facebook csoportban. Amint megláttuk, azonnal felkeltette az érdeklődésünket, hogy vajon pontosan hogyan készült, ezért megkértük Anitát, mondja el részletesen.

Az utóbbi időben nagyon megkedveltem a kézzel készített dolgokat. Jómagam is igyekszem minden kreativitásomat kihasználva alkotni valami különlegeset. Első körben jött az ötletelés, hogy mivel dobhatnám fel az ablakokat. Mindenképpen olcsó megoldásban gondolkodtam, ami egyszerűen kivitelezhető legyen. Innen jött az ötlet, hogy papír díszekkel egyedivé varázsolom az ablakaimat.

Sima fénymásolópapírt használtam, valamint különböző méretű ollókat. A lényeg, hogy legyen köztük jó éles, hegyes körömvágó olló. Ez azért szükséges, hogy a későbbiekben minél részletgazdagabb motívumokat lehessen létrehozni.

A kezdeti nehézségek ellenére egészen belejöttem. Nulla kézügyességgel szó szerint belevágtam.

Speciális papírhajtogatási technika elsajátítása után, jöhet a kreatív rész. Csak első ránézésre tűnik bonyolultnak a hajtogatás, de körülbelül a harmadik után már nem okoz semmilyen nehézséget. 1. lépés: négyzet alakú rész kivágása. Mindegy mekkora, kisebb-nagyobb – attól függ, mekkora hópelyhet szeretnénk – a lényeg, hogy teljesen négyzet alakú legyen. 2. lépés: háromszög alakúra kell hajtani. 3. lépés: A papír egyik sarkát felhajtjuk, körülbelül 2/3 részig. 4. lépés: a másik sarkát ugyanígy fel kell hajtani. 5. lépés: az egészet ketté kell hajtani. 6. lépés: ceruzával halványan be lehet rajzolni, ahol szeretnénk kivágni. Eleinte ez egy mankó, a későbbiekben teljesen elhagyható. Ha meghajtottuk a papírt (érdemes többet meghajtani egyszerre), jöhet a kreatív rész.

Néhány darab kivágása után, amikor már rá lehet érezni a mozdulatokra, onnan már csak a képzelet szab határt az alkotásnak.

A hajtás pontosságára érdemes figyelni. A kivágott hópelyheket kivasaltam (sima háztartási vasaló), hogy a hajtás éle kisimuljon. Le is lamináltam a kész darabokat, hogy többször fel tudjam használni őket. Ezek elhanyagolható lépések, viszont ha kimaradnak, csak egy alkalommal használhatóak.

Gyerekeket is bele lehet vonni a munkába, nagyon ügyesek, kreatívak  és rendkívül kellemes időtöltés egy-egy velük töltött perc. Kellemes kikapcsolódás, egy szuper családi program is lehet. A hópelyhek elkészítése közepesen időigényes, minél részletgazdagabbak, annál több időt vesznek igénybe. 5-6 darab gyakorlása után egyre ügyesebben fog menni. Lehet merészebben, bátrabban használni a hegyes, éles kisollót, varázslatos formák, igazán egyedi darabok születnek. Mint az igazi hópelyhek esetében, itt sem lesz két egyforma darab.

Tehát a hópelyheket kivágom, laminálom, majd újra kivágom. Sima celluxszal felragasztom az ablakra. A későbbiekben nyom nélkül le lehet szedni.

Számomra ez igazi kikapcsolódás, nagyon szeretem készíteni  őket. Az ünnepek alkalmával a közeli családom egy-egy ablakdekorációt kapott tőlem ajándékba. Már készülnek a tavaszi dekoráció alapjai. Remélem, az is hasonlóan különleges lesz, mint a téli dekoráció.