A költözés fizikailag és lelkileg is megterhelő.

Sok idő, energia és pénz, mire az életünket elköltöztetjük. De csökkenthetjük az ezzel járó stresszt, ha előre összeszedjük a gondolatainkat. Az első és egyben az egyik legnehezebb lépés megtalálni az új otthont. Tételezzük fel, hogy ez már sikerült és belevágunk.

Dog Moving GIF by Much - Find & Share on GIPHY

Íme a lista, amely költözéskor a segítségedre lehet:

  • Selejtezz!

Ezzel el is kezdődhet a ceremónia. Válj meg a fölösleges holmiktól időben! Így már tényleg csak azt fogod elköltöztetni, amire szükséged van.

  • Szervezz!

Szakemberekkel költöztetsz vagy magad csinálod? Esetleg barátokkal? Tedd, amit jónak látsz, de időben szólj az illetékeseknek.

  • Szerezd be a szükséges csomagolóanyagokat!

Dobozok, zsákok és minden, amire szükség lehet. Buborékfólia, ragasztószalag, olló/kés és hasonló apróságok már legyenek kéznél, amikor belevágsz a csomagolásba.

  • Csomagolj!

Már hetekkel a költözés előtt el lehet kezdeni becsomagolni a ritkán használt dolgaidat. Szezonon kívüli ruhák,  könyvek, tartaléktakarók és minden olyasmi kerülhet már zsákba, vagy dobozba, amit már nem tervezel használni a költözésig. Fontos, hogy még ne zárd le a csomagokat! Ha esetleg valami mégis kellene, könnyen hozzáférsz…Fontos az is, hogy felcímkézd!! Ráírni tollal vagy filccel, hogy mit tartalmaz , vagy a helység ahonnan van, vagy bármi jelzés, amiből tudni fogod, hogy mit rejt a doboz! Így könnyebb lesz szortírozni kipakolásnál.

  • Nézd át a kamrát és a hűtőt!

Ezt is már előre érdemes megcsinálni, attól függően mennyi élelmiszert tárolsz. Megfőzni a fagyasztóból a dolgokat, felhasználni a kamrában bújó, már nyitott hozzávalókat. Napokkal a költözés előtt a hűtőt érdemes kihúzni és leengedni, ne a teherautóban csináljon tócsát, ezzel eláztatva a cuccaidat.

  • Takarítsd ki az új helyet (ha van rá lehetőséged)!

Könnyebb kitakarítani az új helyet üresen, mint amikor már tele van dobozokkal és bútorokkal.

  • Csomagolj ismét!

Pár nappal a költözés előtt elkezdheted összerakni a gyakrabban használt dolgokat is. Érdemes összepakolni pár napra való holmit egy bőröndben, mintha nyaralni mennél. Így lesz kéznél a költözéskor ruha, tusfürdő, törülköző és hasonló hasznos dolgok, amik miatt nem kell majd azonnal fejest ugrani a dobozokba. Pohár, kiskanál ilyen apróságokról se feledkezz meg!

  • Ne feledkezz el a címfrissítésről sem!

Valamikor időt kell szakítanod a címfrissítésre is! Így nem kell később majd a leveleid után mászkálni, ha időben szólsz, hogy megváltozik.

  • Gondoskodj bébiszitterről!

Jó, ha van valaki, akire a gyereke(i)d bízhatod a nagy napon. Ugyanez igaz lehet a háziállatra is. A kicsiknek valószínűleg lehet jobb programjuk is, mint végignézni egy ki-, és bepakolást. De ez persze nem szükségszerű.

  • Informálj mindenkit!

A költözés előtti esti már tudnod kell, hogy ki, hol merre. Mindenki tudja, hogy hova kell menni és mikor és mi lesz a dolga? Ha a válasz igen, akkor aludd ki magad!

KÖLTÖZÉS

Tételezzük fel, hogy minden rendben zajlott és az ‘életed’ átkerült A pontból B pontba.

Ne feledkezz meg az evésről és az ivásról sem!

Az első, amit érdemes megcsinálnod, az az ágyad. Lepihenésre készen várjon, amikor aznapra befejezed a pakolást.

Aztán jöhet a fürdő, a konyha és a ruháid. Azok az alap dolgok, amiktől jóllakottan, tisztán, friss ruhában ki tudod pihenni magad az új naphoz, amikor folytatod a pakolást.

Nem baj, ha nem végzel egy nap alatt, előbb-utóbb minden a helyére kerül!