Az alapanyagok és a logisztika drágulása okozza a jelenlévő és továbbiakban fokozódó áremelkedést.

Már április végével érezhető volt, hogy többet kell fizetni az építőanyagokért, de év végéig ez tovább fog fokozódni a Világgazdaság szerint.

Mivel kevesebb a piacon a fém és a műanyag alapanyag az ipari termelés visszaesése miatt, és a konténerszállítási díjak is a négyszeresükre emelkedtek, így a végfelhasználóknál is érezhető lesz, hogy jobban zsebbe kell nyúlnia annak, aki házépítést vagy felújítást tervez.

A költségek emelkedésén túl tovább nehezíti a helyzetet a szakemberhiány, ami lassítja és megdrágítja az egész folyamatot. Aki már belevágott a munkálatokba is könnyen bajba kerülhet, mert ezek tükrében egyre nehezebben lesznek tarthatóak a korábbi vállalások, hiszen nem feltétlen szerepelt a tervekben ekkora drágulás.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) konzultációt fog folytatni az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ), hogy feltérképezzék az építőipari szektorban tapasztalható áremelkedés okait, és fellépjenek az esetleges indokolatlan, inflációt gerjesztő áremelésekkel szemben, de nem tudni még, hogy összességében ez mennyit jelent majd a lakosságnak. A hétköznapi embereknek mindenképp szembe kell nézniük a drágulással, már csak az a kérdés, hogy mennyire lesz erőteljes.