Teremtsd meg a béke szigetét a négy fal között.

Alakítsunk ki egy beltéri jógastúdiót vagy “jógaszentélyt”, ahol háborítatlanul tudjuk gyakorolni a különböző jógapózokat, illetve végezni a lélegzőgyakorlatokat. Egyúttal csempésszük be a természetet a lakásba!

A jóga több egyszerű testmozgásnál. Művelése nem csupán a fizikumnak tesz jót, de az elménket, lelkünket is ápolja. Célja a testi és a szellemi erők felébresztése.

Fotó: balconygardenweb.com

Saját jógastúdió létrehozása az otthonunkban

Ha a jógát mindennapi életünk elválaszthatatlan részének tekintjük, ehhez célszerű megteremtenünk a megfelelő környezetet is. A jógát ideális esetben a természetben gyakoroljuk, hogy tüdőnket friss levegővel tudjuk megtölteni és szervezetünk megújuljon, felfrissüljön.

Akinek lehetősége van, eljárhat a közeli jógastúdióba, illetve aki családi házban lakik, csupán a kertbe kell kimennie. De mit tegyenek azok a jógakedvelők, akik városi miliőben, lakásban élnek? Vagy ha nem alkalmas az időjárás a kinti jógához?

A megoldás kézenfekvő: alakítsunk ki a lakásunkban egy saját jógastúdiót!

Fotó: balconygardenweb.com

Az ideális beltéri helyszín

A jógastúdió felállításához az ideális beltéri helyszín legyen szellős, levegős, rendelkezzen 1-2 ablakkal, amelyen keresztül beszűrődhet a napfény és a frissítő levegő, főleg a reggeli, délelőtti órákban. Számos jógapóz napfényben végzendő.

Fotó: balconygardenweb.com

A jógastúdió belső kialakítása

Kitűnő választás egy kellően tágas szoba, amely napfényes és jól megvilágított. Az érzés, amelyet egy ilyen helyiség kelt, hasonló ahhoz, amelyet templomokban, szentélyekben, kolostorokban élünk át. A helyiség berendezése ne legyen hivalkodó, törekedjünk az egyszerűségre. Kevés, de ízléses, szimbolikus dekorációval díszítsük fel, a zöld szobanövényekkel azonban ne spóroljunk. Alapvető tartozék továbbá egy jó minőségű, kényelmes jógamatrac, amely nagyban megkönnyíti a gyakorlatok végzését.

Fotó: balconygardenweb.com

Tartsunk légtisztító szobanövényeket

Számos jógapóz mély levegővételt ír elő, így kifejezetten előnyös, ha a helyiségben vannak olyan szobanövények, amelyek tisztítják a levegőt, megszűrik azt a különböző toxinoktól, így javítva annak minőségét. A hatást tovább fokozza egy légtisztító berendezés beszerelése a helyiségbe.

Fotó: balconygardenweb.com

Melyek a legjobb légtisztító szobanövények?

A NASA az egyik népszerű tanulmányában felsorolja azokat a szobanövényeket, amelyek a leginkább képesek javítani a belterek levegőjének a minőségét. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

  • szobai szanszeviéria (anyósnyelv)
  • vitorlavirág
  • hegyescsúcsú futóka
  • csüngő csokrosinda (zöldike)
  • Aloe vera
  • filodendron
  • aranypálma
  • krizantém

Vegyük figyelembe, hogy a fenti lista korántsem teljes!

A levegőtisztító növényeken kívül érdemes a jógasarokban olyan növényeket is elhelyeznünk, amelyek javítanak a körérzetünkön és pozitívan hatnak az energiaszintünkre. Ilyenek többek között a rozmaring, a jázmin, a bazsalikom, a muskátli, a levendula, a fehérszélű sárkányfa (szerencsebambusz), a rózsa, az orchideák stb.

Megjegyzés: a növények kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy közülük egyik-másik mérgező lehet, így ezeket mindenképpen úgy helyezzük el, hogy kisgyermekek és házikedvencek ne férhessenek hozzá.

A növények szín- és formagazdagsága

A jógastúdiónk ne legyen sivár, unalmas, élettelen helyiség. Érdeklődésre számot tartó fókuszpontja legyen a lakásnak. Törekedjünk arra, hogy az azt díszítő szobanövények eltérő magasságúak legyenek, lombjuk színe, textúrája különbözzön egymástól. Kapjon helyet például egy lantlevelű fikusz vagy az ámpolnanövények közül a zöldborsólevelű szeneció (gyöngyfüzér, borsóka). A páfrányokkal szintén fokozhatjuk a harmonikus összhatást.

A helyiségben legyenek kicsi és nagy, keskeny és széles kaspók vegyesen. Hogy a környezet még változatosabb legyen, a felfüggeszthető virágkosaraknak készítsünk dekoratív makramé akasztót. Ha az adott helyiségben történetesen nincs elég fény, árnyékkedvelő szobanövényekkel tegyük teljessé, amelyek segítenek összpontosítani és megnyugtatni az elménket.