Itt az ideje felelevenítenünk fonalcsomózási ismereteinket!

Demizsonokból, borosüvegekből egyedi lakásdíszt varázsolhatunk némi natúr spárga vagy színes fonal, no meg a kézügyességünk segítségével. Egyszerű csomózási technikáról van szó, amelyet a legtöbben már amúgy is ismerünk, de az újoncok is bátran belevághatnak!

A szükséges hozzávalók:

  • formás üvegpalackok
  • vékonyabb spárga vagy kötözőzsineg
  • ragasztópisztoly vagy ragasztóstift
  • olló

A csomózást az üveg tetejénél kezdjük úgy, hogy fonalból gyűrűt ragasztunk vagy csomózunk a nyaka köré. Erre csomózzuk rá a hosszabb fonaldarabokat (ezek száma az üveg méretétől függ). Hosszuk az üveg magasságának 4x-ese legyen. Hogy mennyire fog a fonal a művelet végére elfogyni, attól függ, mennyire sűrűre tervezzük a hálót.

Fotó: cameocottagedesigns.blogspot.com

A hosszú fonalakat hajtsuk félbe és hurkoljuk körbe a gyűrűhöz. A szomszédos fonalpárok egymás melletti 1-1 tagját csomózzuk össze. Makramécsomókat is készíthetünk, ezek közül a legegyszerűbb a laposcsomó, de a váltott laposcsomó, sorcsomó, spirálcsomó, illetve oldalhurok sem bonyolult. A hálóba további díszítésként színes gyöngyöket is beleszőhetünk. A csomózást folytassuk egészen addig, amíg el nem érjük a palack alját. Arra ügyeljünk, hogy az utolsó sor csomó pont az üveg alja felett érjen véget, ne alatta, különben dülöngélni fog az üveg, ha sík felületre állítjuk. A hálót húzzuk szorosra az üvegen, majd a spárga végeit az üveg alján, középen ragasszuk az üveghez. Előtte az esetleges felesleget vágjuk le. Végül spirál alakban körbetekert spárgából ragasszunk talpat a palackra.

Fotó: cameocottagedesigns.blogspot.com
Fotó: cameocottagedesigns.blogspot.com
Fotó: cameocottagedesigns.blogspot.com
Fotó: coveislandessentials.com
Fotó: deidirect.com
Fotó: ogtstore.com
Fotó: lionhartboutique.com
Fotó: etsy.com

Kapcsolódó cikkünk: Csináld magad lakásdísz: spárgával körbetekert üvegpalack