Tartósítás természetesen.

Hunyadi Katalin és férje nagy kertben gazdálkodik. Az ott megtermett gyümölcsöt pedig aszalással tartósítja immár saját elképzelése szerint megépített aszalóban. A következőkben Katalintól ismerhetjük meg azt az utat, amely elvezette az aszalóig, valamint azt, hogy milyen szempontok szerint készült ez a szerkezet.

Társa találtam és jött a kert is

2021-ben ismerkedtünk meg a most már férjemmel az interneten, Gyurival. Ő ekkor 55 éves, én pedig 52 voltam. Túl voltunk rossz házasságon, párkapcsolatokon. Mindketten lemondtunk már arról, hogy társat találjunk. Engem a fiam piszkált, hogy csak nem temetem el magam 9 év egyedüllét után, a férjem pedig informatikusként egy ügyfelének segítséget adva regisztrált az egyik oldalra. Én két hete voltam fent, ő 3 napja. Én írtam rá. Döbbenet volt, szélvész és biztosan a Teremtő isten által vezérelt helyzet: én tudtam mit nem akarok, ő pedig azt tudta, hogy mit igen.  Két hét beszélgetés után találkoztunk Tatán. Megkérdezte, hogy eljövök-e hozzá haza. Kicsi gondolkodás után igent mondtam. Hazafelé útba esett Kocs, ahonnan az apai családom származott évszázadokkal ezelőtt. Kislány koromban a nagymamám elvitt és megmutatta, hol volt az ő házuk. Gyuri emlékezett a történetre, megkérdezte, hogy meg szeretném-e keresni a helyet. Hihetetlen volt, de ahogy navigáltam, a 43 évvel ezelőtti emlékek vezéreltek oda, ahol a ház állt. Ez volt az első jel. Náluk akkor 3 órát töltöttem, édesanyjával, unokájával megismerkedve. Minden olyan magától értetődő volt, hogy nem voltak kérdések csak válaszok. A fiam Budapesten él, saját élete van, én költöztem hozzájuk. Igen, hozzájuk, hiszen megkérdezte mit szeretnék: menjünk albérletbe vagy lakunk itt, több generáció egy telken, közösen mégis külön, de egy fedéllel az édesanyjával. Fura azt mondani, hogy tudásom volt róla, hogy nem mehetünk külön, hiszen egy 78 éves asszony nehezen látja el magát és a hatalmas kertet, ami már régen nem tündökölt eredeti fényében. Itt lakunk. Áprilisban ismerkedtünk, júniusban költöztem és novemberben házasodtunk. A gyerekeink voltak a tanúink.

A kert

Számomra hatalmas kert tartozik a házhoz, 1800 m². Minden fa, minden rög ismerős volt. Szakadtak fel az emléknyomok a gyerekkoromból. Minden, ami szép volt az anyai nagyszülőkhöz, alföldi rokonaimhoz kapcsolódott. Ott tanították meg, hogyan kell csirkét vágni, birkát nyírni, aszalni, libát tömni, nyulat etetni és vágni, mit jelent a növények körkörös védelme, mit mivel ültessünk össze és mi mellé ne tegyük a másik növénykét.

Itt állt előttem egy hatalmas terület, egy csodás mami, akit nem anyósomnak hívok, hanem Édesmamának, hiszen egyesíti a nagyszüleimet az anyukámmal. Nekem már régen, a fiammal való várandósságom alatt meghalt az anyukám. A fiam nem tudhatta meg milyen az igazi nagyi. Most már tudja!

Szabad kezet kaptam milyen növényeket ültetek. Egyszerre van jelen az életemben a múlt, a jelen és a termeléssel a jövő is. Filozófiánk szerint minden teremtett léleknek dolga van a világban. Családunkban négy generáció él együtt. Nap mint nap átéljük, hogy nincsenek véletlenek, hogy csak kapcsolódások vannak, lehetőségek és csak akkor jó és élhető az élet, ha a környezetünkben élőknek is jó. Összefogás, sok beszélgetés, egymás segítése visz előre.

Családunkból a fiam, Tamás Budapesten él. Nem tud fizikailag mindig velünk lenni, bár a nagy és nehéz munkáknál mindig segít. Lélekben és szellemiségében viszont velünk él.
Hitünk, tapasztalataink, tudásunk ösztönzött bennünket arra, hogy lelki-testi-szellemi egészségben éljünk és egy olyan gazdaságot működtessünk, amelyben egészséges növényeket, gyümölcsöket termeljünk és finom, házias ízvilágú termékeket készítsünk. Termékeink alapanyagait és magát a készítményeket is magunk állítjuk elő, ezek nem tartalmaznak sem adalékanyagokat, sem tartósítószereket.

Megtermeljük a gyümölcsöket, zöldségeket. 120 tő paradicsom, 120 tő paprika, 30 cukkini, zeller, patisszon, uborka, burgonya.

Az aszaló ötlete és megvalósítása

Olyan mennyiséget sikerült termelni, hogy el kellett azon gondolkodni tudunk-e aszalni is, hiszen amikor a paradicsom beindult napi 20 kilót szedtünk le.

Itt jött az ötletem, hogy aszalóházat építsünk. Ehhez ki kellett kicsiben is próbálni a technológiát. A férjem egyik barátját, Senkál Lajost kerestük fel Tatán, hogy szeretnénk egy aszalóházat, először csak kicsiben. Elmondtuk a terveinket, elképzeléseinket:

  • legalább öt tálcát szeretnénk betenni
  • legyen meg a levegő áramoltatása
  • ne férjenek hozzá a legyek, bogarak
  • lehessen benne mérni a hőmérsékletet
  • ne ázzon be
  • a tetőre helyezett lemez szívja a napot
  • ferde legyen a teteje a nap sugarainak dőlésszöge miatt
  • milyen magas legyen
  • hogyan nyíljon és záródjon

Még sosem hallott ilyenről. Lerajzoltam, elmeséltem, mit szeretnék. Közösen meghatároztuk a fő vonulatokat, majd hagytuk dolgozni. Kb. 3 hét múlva jelentkezett, hogy menjünk el hozzá, mert félig elkészült. Amikor megláttam, sírva fakadtam. Ott állt előttem, amit megálmodtam, a férjem partner volt benne, Lajos pedig megalkotta. Két héttel később leszállította hozzánk.

Én festettem le olyan lazúrral, ami az élelmiszer-biztonsági paramétereknek is megfelel.

Mi baráti áron jutottunk hozzá, de a teljes ára 250 000 Ft lett volna. 39 órát dolgozott vele.

Kipróbáltuk, betettük az első aszalni való terítéket: sárgabarackot. Azóta készült szilva és sárgabarack szőnyegnek nevezett csavart aszalvány.

Tökéletes az aerodinamikája! Kicsi, elhúzható ablakokkal szabályozhatom az áramlást. A legnagyobb kánikulában 48 fok volt benne. A sárgabarack 1 hét alatt, a szilva 9 nap alatt, a “szőnyeg” 2 nap alatt aszalódott, száradt megfelelő minőségűre. Egyszerre 10 kiló szilva fér el benne.

Szeretnénk fejlődni a jövőben. Vásárolni szeretnénk egy kőépületet, amit kialakítunk aszalónak. Rengetegen keresnek béraszalást.

Sok minden készül még…

Sajtot készítünk, pogácsát és pitát sütünk, lekvárokat és lekvárkülönlegességeket főzünk be. Olyan sajt és lekvár házasításokat alkotunk, ami kuriózum.

Elvittük az eper lekvárunkat szakértőhöz kóstolni. Megkért bennünket, hogy főzzünk neki bérbe. Beszélgettünk otthon és döntésre jutottunk: nem akarunk tömegtermékeket gyártani. Szeretetből, lángolásból főzök. Megrendelésre készítek ételeket, süteményeket, tortákat, sajtot.
A honlapunkon találnak némi ízelítőt: hunyadilekvarium.hu

Úgy éljük az életünket, hogy függetlenek legyünk. Minden nap jut én-idő, semmit nem halogatunk, mindent megbeszélünk. Én a több diplomás életet és a nagyvárost hagytam ott egy olyan életért, amire mindig is vágytam. Egy barátunk mondta, hogy az a tökéletes, ha a társad sejt-szintig tölt be téged. Igen, a mi életünk ilyen.

Igyekszünk megszentelhető életet élni.