Jó arcok.

PET palackból rengeteg van, többségük a szemétben végzi. Ha tehetjük, hasznosítsuk őket újra, ahogyan Nyúl Szekeres Éva is tette. Az alábbiakban Évától ismerhetjük meg a hasznosítás, kreatív alkotás részleteit, melynek eredményeképp bájos szörnyek születtek, melyek egyúttal praktikus tárolók is.

Épp egy karácsonyi mesét írtam, amikor az jutott az eszembe, hogy a főhőst megformázom valami hulladékból, így ha ránézek az asztalon, sokkal jobban pörögnek róla a gondolataim. Alapanyagként könnyű prédát jelentettek a PET palackok, mert annyi hever belőlük szanaszét a világban, hogy állandóan felbotlunk bennük. Jó a rosszban, hogy ezekből a különféle alakú, méretű palackokból jól lehet henger alakú tárolókat önteni, de alkalmas lehet állatok törzséhez is.

Amire szükség volt

Nagyobb méretű PET palack, szemekhez a kupakok is kellenek; beton habarcs, nekem volt egy kis maradék öntő habarcsom, azzal dolgoztam. De ha van átszitált homokunk és cementünk (kis tételben is lehet kapni a barkácsáruházakban), akkor víz hozzáadásával tökéletes anyagot tudunk keverni (2 rész homok+1 rész cement+víz). Szükséges még nagy tejfölös pohár a henger belsejének megformázásához, keverőlapát (rossz evőkanál is lehet), kevéske olaj, ami a forma leválasztásához kell. Ezenkívül ragasztópisztoly, a finomabb felület kialakításhoz kisebb formázó eszközök, csiszoló papír, fakitt (“folyékony fa”), akril festékek, lakk vagy átlátszó lazúr a felület díszítése, védelme érdekében.

Így készültek

Először ki kell választanunk a 2 műanyagot, amelyek lazán egymásba rakhatók úgy, hogy átlagosan legyen 1 cm falvastagsághoz helye a habarcsnak. A nagyobb belsejét, a kisebb külsejét kenjük be mindenhol olajjal, ettől nem fog odakötni az anyag a műanyagok falához. Keverjük be a habarcsot, félig öntsük bele a nagyobb flakonba, majd óvatos mozdulattal tegyük bele a kisebb (pl. tejfölös) formát.

Hogy ne nyomja ki a habarcs, pakoljuk meg kövekkel, majd cellux ragasztóval rögzítsük elmozdulás ellen. Kicsi, ütögető mozdulatokkal az esetleges levegőbuborékokat segítsük eltávozni.

24 órát hagyjuk kötni, utána a tejfölös poharat finom mozgatással, csavaró mozdulattal távolítsuk el, ezzel a belső felületünk készen is van.

A külső részt 2 módozatban tudjuk tovább készíteni. Az egyiknél a PET palackot rajta hagyjuk és összesodort alufólia hurkákkal elkezdjük kövéríteni.

Ragasztópisztollyal rögzítjük a műanyag felülethez. 2 kupakba ragasztunk fólia bucit, ezek lesznek a szemek, amiket szintén a helyükre erősítünk.

Ezután jöhet a test végleges formájának kialakítása sűrűre kevert csemperagasztóval. Felépítjük az állat, a fogakat, a szemeket, a vastag szemöldököt, a bibircsókokat. Hagyjuk megkötni, majd száradás után csiszoló papírral tudunk még finomítani a durvább részeken.

Mindennek jól áll a csemperagasztó rusztikussága, csak a szemgolyónak nem. Azt vékonyan bekenjük fakittel, szaradás után finoman lecsiszoljuk.

A végén jöhet a legjobb részmunka folyamat, kidekoráljuk ízlés szerint a démonunkat. Vérereket a szemgolyójára, bibircsókokat, varratokat, sebhelyeket, ahová csak tetszik, a fantáziánkra van bízva. Ha kidekoráltuk, lakkozzuk le és készen is vagyunk.

A másik lehetőség, hogy a külső PET palackot is eltávolítjuk, ezt éles pengével megtehetjük. Ezután ugyanúgy kezdhetjük dagasztgatni a sima henger formát, ha elég sűrű a csemperagasztónk, akkor azzal is tudjuk a testét formára alakítani. A továbbiakban minden ugyanúgy történik, mint az előzőleg leírtaknál.

Amire figyelni kell

A megfelelő olajozásra oda kell figyelni, de az sem jó, ha túlzottan sokat kenünk rá és az aljára folyik a flakonnak. A 24 órás kötési időt is tartsuk be, hiszen ha előtte próbálnánk leválasztani, a feszegetéstől könnyen betörhet a beton hengerünk fala. Még egy fontos dolog: a habarcs keverésénél figyeljünk rá, hogy mennyi vizet öntünk a masszához, inkább kevéssel kezdjük és az állaga a “földnedves betonéhoz” hasonlítson.

Időszükséglet

2-3 nap elég szokott lenni, de én mindig óvatos vagyok. Ha nem sürgős, hogy gyorsan elkészüljön, akkor mindig hagyok plusz annyi napot a száradásra, amíg tökéletes lesz a munkadarab. Viszonylag jól látszanak a nedves részek, mert itt hidegebb a tapintása és sötétebb az árnyalata, mint a száraz felületnek.

Éva alkotási követhetők Facebook-oldalán: www.facebook.com/Muveszkocsma