Mit tegyen, aki a panellakásába szeretne egy divatos kandallót? Van megoldás, nem is akármilyen!

A tűz fénye minden helyiségben meghitt hangulatot teremt – de van, ahol nem egyszerű megvalósítani. Ha történetesen panelházban lakunk, vagy épp kis alapterületű hálószobánkat tennénk romantikusabbá a tűz fényével, fatüzeléses kandallóról csak álmodozhatunk. A táncoló lángok keltette kellemes hangulatról ennek ellenére nem kell lemondanunk!

Látványkandallóktól a valódi fűtőberendezésekig

Az úgynevezett látványkandallók olyan „kandallónak látszó tárgyak”, amelyek üzemeltetéséhez nem szükséges kémény. Többségük a tűz látványát szimulálja valamilyen módon, így hőt nem ad le. Egyesekben megvilágított, forgó henger vetíti a lángokhoz hasonló fényét a hátfalra, másoknál színes szalagokat lebegtet egy apró ventilátor. Ezek azonban csak távolról tűnnek valódi tűznek.

Az elektromos kandallóból viszont létezik olyan megoldás, ami megszólalásig hasonlít az igazi lángokra. Ezekbe akár a kezünket is beledughatjuk, hiszen valójában egy ultrahangos párásító berendezés, néhány élethű fahasáb és halogén lámpák jól átgondolt társításáról van szó.

kandallo-1Fotó: Best Designs for Home

Aki melegre is vágyik, olyan típust is választhat, amelyben a látványkandallót elektromos fűtőrendszerrel kötötték össze. A tűz látványát viszont a legnagyobb hőségben is élvezhetjük, ugyanis a fényjáték és a hozzá kapcsolódó fűtőrendszer nem csak együtt, hanem külön is üzemeltethető.

kandallo-2Fotó: fortikur.comÍ/Pinterest

Biokandallók néhány tízezerért

Akkor is van megoldás, ha nem csak a valóságra nagyon hasonlító, hanem valódi tüzet szeretnénk látni, de kéményt nem tudunk hozzá biztosítani. A bioetanollal működő, nyitott tűzterű látványkandallók működtetéséhez nincs szükség kéményre, sem szakhatósági engedélyre. A bioetanol égése során ugyanis nem keletkezik sem füst, sem egyéb káros anyag. Ezek az eszközök tehát nagyjából akkora veszélyt jelentenek, mint néhány gyertya meggyújtása. De micsoda különbség van a látványban!

kandallo-3Fotó: Minimalist/Living Room

A falra szerelhető, besüllyeszthető, vagy a legújabb trendeknek megfelelően tábortüzet idéző, a szoba közepére elhelyezett biokandallók akár a megszólalásig hasonlíthatnak a hagyományos, fatüzelésű testvéreikre, viszont tiszták és könnyen szabályozhatóak. Mindemellett nem elhanyagolható körülmény, hogy az elektromos látványkandallókhoz hasonlóan a biokandallók is elérhetőek akár már néhány tízezer forintért. Fűtési teljesítményük jelentősnek tekinthető, nagyjából 1-5 kW között mozog, kémény hiányában pedig a hő teljes mértékben hasznosul.

kandallo-5Fotó: cdn.trendir.com

Ha minden kötél szakad…

Ha a látvány és a kandallópárkány jelentette végtelen dekorációs lehetőség a legfontosabb tényező, akkor akár egy hagyományos kandallókeretet is elhelyezhetünk a lakásban anélkül, hogy tüzet gyújtanánk benne. Néhány nagyobb gyertya csoportba rendezve hasonlóan hangulatossá teszi a teret, de használhatunk LED-es fényfüzért is.

kandallo-6Fotó: DigsDigs

Ha teljesen lemondunk a tűzről, a kandalló belső tere egymásra halmozott, dekoratív könyvek, magazinok, vagy éppen a hátsó falnak támasztott képek remek helye lehet. A tűz látványáért pedig bekapcsolhatjuk a huszonnégy órában kandallót sugárzó csatornára a televíziót – a ropogással együtt remekül vissza fogja adni a meghitt hangulatot.

kandallo-8Fotó: Ab Chao

kandallo-9
Fotó: Best of Interiors

Forrás: újHÁZ Centrum