Új trend van születőben?

A Kárpát-medencében nem kevesebb mint 13 bagolyfaj fordul elő. A puha, dús tollazatának köszönhetően hangtalanul repülő madár elsősorban éjjelente aktív, amikor a rovaroktól kezdve a különböző madarakon át a kisebb emlősökig sok mindenre vadászik. Érdekes tulajdonsága, hogy mivel a szemgolyóját nem tudja forgatni, az egész fejét fordítja el, ha szeretne körbekémlelni. A szeme körüli kör vagy szív alakú arcfátyol ugyancsak egyedivé teszi a megjelenését.

Az ókori Görögországban a baglyokat a bölcsesség jelképének tartották. Bár az ezt követő évszázadokban többek között a balszerencsével társították (például a bagolyhuhogást rossz előjelnek tartották), a jelenkor irodalmában, állattörténeteiben már jellemzően mint nagy tudású, kedves, humoros szereplő jelenik meg.

Úgy tűnik, népszerűsége a mai napig töretlen, olyannyira, hogy sokan a kertjüket, teraszukat, erkélyüket is szívesen díszítik kerámiából, fémből, fából vagy egyéb anyagokból készült bagolyfigurákkal. Kedvcsinálónak íme közülük néhány ötletes, formás darab: