A kulcslyukkert az emelt ágyás egy olyan változata, melynek középén egy komposzttömb helyezkedik el.

A magaságyás előnyei között szerepel, hogy kényelmesebb a gondozása és a kártevők is kevésbé fenyegetik a hagyományos kerthez képest. A kulcslyukágyás továbbá egyszerűen megépíthető, akár újrahasznosított anyagokból is (kő, tégla, fém, stb., ami ellenáll az időjárás viszontagságainak).

Nevét onnan kapta, hogy mint már említettük, középen egy komposzttömb helyezkedik el és a kialakítása olyan, hogy egy kicsi szelet hiányzik belőle, ahová kényelmesen be lehet állni kertészkedni.

Az átlagos átmérője 1,8 méter, de ezen lehet módosítani személyre szabottan. Magasságra nagyjából a derékmagasságot érdemes megcélozni.

A következő koncepciót kell szem előtt tartani:

Az alapterület kimérése után a belépő helyét szabadon hagyva mehet a fal megépítése úgy, hogy középen a komposzt helyét ki kell hagyni, nagyjából 30 centiméter átmérőjű kört. Ahhoz érdemes csirkehálót használni, mert egyben tartja a komposztálandó anyagokat, de engedi, hogy a hasznos tápanyag a talajba jusson a későbbiekben.

Ha az alapok állnak, akkor jöhet az alapozó réteg a talajnak, ami állhat kövekből, féltéglákból, vagy papírhulladékból, a lényeg, hogy megemelje az ültetvényt és elvezesse a fölösleges vizet. Aztán rákerülhet maga a talaj, amibe majd ültetünk úgy, hogy kifele lejtsen egy kicsit, így a későbbiekben majd a szükséges anyagok a szélekhez is eljutnak. Ezután csak az ültetés van hátra és a rendszeres gondozás.

Forrás és képek: AGRÁRoldal., TheSelfSuccufienLiving