Az ágynemű átváltozása.

Miczi Anita az interneten mutatta be saját készítésű kerti kísértet szobrukat, melyhez cementet és újrahasznosított alapanyagokat használtak. A következőkben Anitától ismerhetjük meg a szobor készítésének lépéseit.

Az ötlet a Barkácsolni Jó! nevezetű Facebook csoportból ered. Tavaly nyáron láttam, hogy ehhez hasonló kerti díszt készített a csoport egyik tagja, és azóta tervben volt, hogy nálunk is elkészül majd. Tehát az alapötletet onnan hoztam, ami alapján elkészült a mi kerti “Dementorunk” is.

Amire szükség volt

Alapvetően nem volt hozzá túl sok dologra szükség. Tulajdonképpen a vázszerkezete hulladékfából (lécekből, a talpazat nagyobb gerendafa darab), petpalackokból, egy műanyag konyhai tálból, néhány csavarból és némi celluxból áll. Ezenkívül szükség volt még egy zsák cementre, vízre és kiselejtezett ágyneműre, törölközőre.

Így készült

Az első lépés az, hogy a tetőléceket kereszt formában összecsavarozzuk. Olyan magas legyen a kereszt, amilyen magas szobrot szeretnénk készíteni. Esetünkben ez valamivel magasabb mint 2 méter. A kereszt csúcsa a fej, a vízszintes léc pedig a vállakat határozza majd meg. Ezután a gerendafából négyzet formájú talpazatot készítünk, amihez rögzítjük a kereszt vázat. A váz tetejére egy kerek konyhai műanyagtálat csavarozunk, ez határozza meg a fejet, a fejformát. A vázat PET-palackokkal formázzuk (pl. a vállakat ezekkel kerekítjük), cellux-szal vagy valamilyen ragasztószalaggal rögzítjük fel. A kar kialakításához újabb lécet csavarozunk fel, majd PVC csővel vonjuk körbe. A talpat körbesúlyozzuk, ez most gyeprács darabokkal történt, hogy ne inogjon, ne tudjon felborulni.

Ezek után cementből és vízből olyan állagú keveréket készítünk, ami se nem túl híg, se nem túl sűrű. Nehéz eltalálni…

Az ágyneműket ebbe a keverékbe forgatjuk, alaposan átitatjuk az anyaggal, majd lentről felfelé haladva a vázra illesztjük, formázzuk. Ahol szükséges PET-palackokkal vagy további lécekkel is segíthetjük a megfelelő forma kialakítását.

Nagyjából másfél nap alatt készre szárad.

Amire érdemes figyelni

  • A cementes keverék állagát nehéz elsőre eltalálni. De minél hígabb (több víz, kevesebb cement), annál valószínűbb, hogy nem köt meg, nem lesz tartása. Nálunk is szükség volt egy második rétegre, mert elsőre nem sikerült.
  • A felhasznált ágynemű anyaga rendelkezzen nagyon jó nedvszívó képességgel, hogy kellően felvegye a cementes keveréket.
  • Illetve a teljes száradást követően én javaslom, hogy az egész szobrot vonjuk be valamilyen speciális anyaggal/szerrel, amivel megakadályozzuk a cement kioldódását a környezeti tényezők hatására, így meghosszabbítva az élettartamát.

Nagyjából 3-4 óra alatt készül el tapasztalatlan készítőként. A másodikkal szerintem már fele ennyi idő alatt elkészülnék.

A költségeket illetően, mint említettem majdnem hogy teljes egészében hulladékanyagokból készült, amik egy kertes házban nagy valószínűséggel megtalálhatóak. Az elkészítéséhez szükséges cement is rendelkezésünkre állt, így ez most nekünk egy 0 Ft-os projekt volt.