Lámpák a konyhából.

Bogos László gondolt egyet, és húsdaráló, valamint még néhány otthon fellelt alapanyag segítségével két különleges lámpát is alkotott. A következőkben Lászlótól tudhatjuk meg, hogy hogyan.

Még tavaly nyáron volt az első kattanásom, amikor is úgy ébredtem, hogy készítek egy lámpát az itthoni anyagokból. Egy darálót találtam erre megfelelőnek. Én nem szeretek semmit se kidobni, így átnéztem a garázst, és ekkor az egyik dobozból rám kacsintott egy húsdaráló. Ekkor már másik dobozt túrtam, mert volt elrakva egy LED sor, amit megint csak száműztem a garázsba. Miután meglett a világítás, egyesítettem a kettőt, de ezzel még nem volt teljes a kép. Mivel daráló, miért is ne lehetne, hogy kifolyik belőle valami, mint a darálásnál. Ekkor jött az isteni sugallat, hogy a ragasztópisztolyba való rudakat megkeressem. Hát szerencsémre pont passzoltak a méretek és még csak bele sem kellett ragasztani azokat. Ez jó, gondoltam, mert átereszti a fényt olyan lesz, mint régen a lámpa, aminek a végei világítottak. Az alkatrészek keresésével együtt kb. 2 óra alatt létrejött az első kompozícióm, ami a Fénydaráló nevet kapta. Nem nevezném költségesnek az elkészülését, mert minden megvolt hozzá, de ha úgy vásároltam volna meg az alkatrészeket, kb. 5-6000 forintban megállna a történet.

Ha valamivel itthon kreatívkodom, meg szoktam osztani egy csoportban az ötleteimet. Mivel a Fénydarálónak nagy sikere lett, elhatároztam, hogy lesz másik is, de még nem tudtam milyen. Hát kellett hozzá néhány hét, hogy megszálljon újra az ihlet, de aztán újra összeszedtem a lehetőségeimet (itt a felhasználható dolgokra gondolok), és rövid idő alatt összeraktam. Ez az ötletem a DarÁlom nevet kapta. Itt a költségek megálltak 3000 forintnál, mert a darálót meg kellett venni, de szereznem kell egy másik lámpaburát az itthonira amiatt, mert felhasználtam azt. Amit már előre látni lehet, hogy a fenyőfa díszítésnél egy égősorral kevesebb lesz, mert azt is kölcsönvettem.

Arra kellett figyelni a munkálatok során, hogy milyen lehetőségeim vannak, azaz milyen összetevőket tudok felhasználni az itthoni anyagokból. Mivel nem akartam pénzt költeni a kivitelezésre, így mindkét lámpa az újrahasznosítás jegyében született.

Mindezek elkészüléséhez szükség volt egy-két álmatlan éjszakára, amikor is csak ilyen és hasonló ötleteken gondolkoztam. Valamint el lett használva hozzá a használaton kívüli daráló, egy karácsonyi LED-es égősor, 1 db már rossz izzó, a feleségem ragasztópisztoly-utánpótlása is, de kapott helyette újat.

Kimondottan nem voltak nagyobb lépései az elkészítésnek, hanem inkább fázisai: éjjeli ötlet, reggeli összeszerelés, délelőtt késznek nyilvánítás. Ezek a fázisok mindkét darálós lámpámnál érvényesek voltak.