Hiába fogy temérdek mennyiségű fertőtlenítő, a tisztálkodási szokások az otthonmaradással mégis megváltoztak.

A csökkenő tendencia feltehetően annak tudható be, hogy rengetegen kényszerültek tartósan otthon maradni. Ha valaki nem gyakran lép ki az utcára, nem érez akkora késztetést sminkelni, frizurát készíteni, csinosan felöltözni, annak tudatában, hogy úgyse látja senki.

Az otthoni munkavégzés lehetővé teszi az öltöny-boxeralsó kombinációt is, amit korábban csak vígjátékokban láttunk, mára valósággá vált. Ez azonban nem is feltétlen probléma.

A zuhanyzási szokások sokszor leginkább a a társadalmi normákról szólnak. Függően attól, hogy ki hol él és miben nőtt fel, jórészt az határozza meg, hogy mit tart normálisnak. Vannak hívei a mindennapos zuhanyzásnak (akár naponta többször is) és a ritkább mosakodásnak is. De vajon melyik a mai ismeretek szerint az egészséges?

Alapszabály, hogy minden túlzásba vitt jó dolog rossz dolog.

A bőrgyógyászok szerint fontos a mérték. A mindennapos szappanozás, főként antibakteriális készítményekkel, ugyan eltávolítja a szennyeződéseket a testünkről, de velük együtt a bőrünk számára fontos mikroorganizmusokat is. Sokan tapasztalhatták már, hogy a túl gyakori fürdőzéstől a bőrük kiszárad, esetenként berepedezik. A tusfürdőkben, szappanokban, samponokban található adalékanyagok allergiát okozhatnak, az irritált bőr még sérülékenyebbé válik.

Mindezek figyelembevételével nincs általános szabály a mennyiséget illetően, mindig az egyén és az aznapi tevékenysége számít. Ha valaki megizzad és/vagy koszos lesz a nap folyamán, akkor egyértelmű, hogy javasolt lezuhanyozni, de ha semmi megerőltetőt nem végzett és még csak olyan anyaggal sem érintkezett, amit jól esne lemosnia, nem okoz problémát, ha egy-egy napot kihagy. Több nap kimaradás után persze semmittevésnél és megjelennek a szagok, így azt nem érdemes megvárni!

Forrás: The Telegraph, Harvard Medical School 

Kapcsolódó cikkünk:
Stílusos csaptelep, ami csökkenti a vízfogyasztásunkat is