Itt lakik a vasorrú bába?

Kalifornia egyik dombján, a Carmelita Avenue és a Walden Drive között egészen különös házak sorakoznak, amelyek úgy festenek, mintha egyenesen egy mesekönyv lapjairól kerültek volna elő.

Az egyik legismertebb közülük a Boszorkány (vagy Vasorrú bába) háza. A játékos építészeti stílus a hullámos tetővel, girbe-görbe falakkal, össze nem illő ajtókkal, ablakokkal olyanná teszi az ingatlant, mintha a középkorból maradt volna itt. Eltúlzott, rajzfilmbe illő karaktere, szándékosan leromlott, elhagyatott jellege, benőtt kertje nagyon is tudatos tervezés eredménye. Számos követője akadt a dizájnnak, a ház pedig ismert lett filmekből, naptárakról.

A sajátos építészeti stílus úttörője Hollywood művészeti rendezője, Harry Oliver volt. A Boszorkány háza az ő egyik első munkája volt, ez a lak maradt mai napig az irányzat egyik legszebb példája.

The Witch House

A kúria, amit első tulajdonosa után Spadena háznak is neveznek, funkció szerinti dizájnt kapott, mivel a Willat Stúdió irodái és öltözőszobái kerültek ide 1920-ban. A ház eredetileg a kaliforniai Culer City-ben állt. Amikor bezárt a stúdió, az egyik producer költöztette át az ingatlant ide, ma magánházként működik.

A stílusnak hamar követői akadtak a környéken:

Charlie Chaplin bungalói: Chaplin 1923-ban építtette a stábja részére, akik néhány sarokkal arrébb forgattak. Jelenleg apartmanjaiban zenészek és művészek laknak.

Fotó: Doug Keister

Hófehérke háza: Ben Sherwood építész tervezte 1931-ben azon animátorok számára, akik Walt Disney stúdiójában dolgoztak. A görbe tető, favázas homlokzat, ütött-kopott kémény az 1937-ben készült ‘Hófehérke és a 7 törpe’ mozihoz is inspirációt nyújthatott.

Snow White and the Seven Dwarfs

Hobbit-ház: A Disney művésze, Joseph Lawrence építtette 24 éven keresztül. A birtokon számos kerek tetejű lak található, fura ólomüveg ablakokkal, rusztikus kőfalakkal, egyenetlen cserepekkel.

Happy Hobbit Home

Hlaffer-Courcier rezidencia: 1924-ben épült kétszintes ingatlan.

Fotó: Doug Keister

Ez a ház 1926-ban épült és egy időben a legendás színész, Humphrey Bogart tulajdona volt.

Fotó: Doug Keister

Normandy Village: a 8 lakásos apartmanház az 1920-as években épült. Építtetője, Jack W. Thornburg ezredes egy olyan házat szeretett volna, amelyet Észak-Franciaországban látott az I. világháborúban.

Fotó: Doug Keister

A Fritz Henshaw házat 1924-ben tervezték.

Fotó: Doug Keister

Forrás: amusingplanet.com