Ez nem valamiféle börtön, hanem a hongkongi rideg valóság.

A világ egyik legsűrűbben lakott, leggazdagabb városában a legszegényebb réteg kényszerül így élni, gyakorlatilag hasonló színvonalon, mint a menhelyi kutyák. Már az úgynevezett koporsókabinoktól is összeszorul az ember szíve, de ez a kiábrándító nyomor még annál is rosszabbnak tűnik. Az ENSZ küzd az ’emberi méltóság megsértése’ miatt az ilyen otthonok ellen – már amennyiben egyáltalán lehet annak nevezni –, de egyelőre érdemleges változás nem történt.

Főként vidékről, a jobb élet reményében érkeznek ilyen embertelen körülmények közé az emberek, de erősen kétséges, hogy ez valóban jobb élet-e. A nagy cégek számára ezek az emberek olcsó munkaerőt jelentenek, akik az alacsony fizetéseikből egyszerűen nem tudnak jobb lakhatást biztosítani maguknak, így a ketrecet bérelnek. Igen, még ezért is fizetniük kell.

Általában elég rossz állapotú házakban alakítanak ki ilyen ketrecszobákat, ahol a rendelkezésre álló hely függvényében zsúfolnak be 15-20 ketrecet is egy légtérbe. Ezek általában három szintesek, az alsók a legdrágábbak, ahol az emberek talán még a lábukat is ki tudják nyújtani. Konyha nincs, a szoba közös, a higiéniai állapotok borzalmasak. A csótányok és a kilátástalanság a mindennapjaik részévé váltak annak a kb. 200 ezer embernek, aki így él. Van, aki még ennek is tud örülni, hiszen nem kell az utcán aludnia.

2020-at írunk és még mindig ott tart az emberiség, hogy amíg egyesek már azt sem tudják számon tartani, hányadik luxusvillát, kastélyt vagy szállodát vásárolták fel, és szinte már a vécére is helikopterrel járnak, addig mások éheznek, fáznak, nyomorognak. Talán egyszer eljön a pillanat, amikor megszűnik az effajta egyenlőtlenség, amikor mindenki emberhez méltó körülmények között élhet. Reméljük, hogy még megéljük…

Forrás: Business Insider