Mesebeli ház az erdő mélyén.

Különleges díszítéssel tette különlegessé házát Cseh Patrícia. Az erdőben álló ház talán nem is kaphatott volna stílusosabb díszítést és egyben megoldást az alapproblémára, mint a faágakból vágott, mintába rendezett korongok. Patrícia és segítői egy hétig dolgoztak azon, hogy háza falára mesebeli motívumokat idéző, fából készült minta kerüljön. A következőkben tőle tudhatjuk meg a részleteket:

“Kb. 2 éve tervezem, hogy a bejáratnál levő házfalat valahogyan megtisztítom. Ugyanis van egy Airedale terrier kutyám, Áfonya, akinek ott, az előteraszon van a kuckója, és kb. 1 méter magasságban összekoszolta a fehér falat.

Takarékos ember vagyok, nem akartam emiatt az egész felületet újrafesteni, kőporoztatni. Amúgy is nehezen találni ma megfizethető szakembert. Ezért kitaláltam, hogy inkább valahogyan díszítem a felületet.

Korábban is végeztem már ilyen okból díszítést a házon belül. Amikor a fürdőszobaablakot kicserélték, nem volt már az eredeti csempéből a pótláshoz, és így oldottam meg:

 

Ezeket a kavicsokat és kagylókat egyenként csemperagasztóba rakosgattam bele.

A fakarikás projekthez is elérkezett az idő, többet tartózkodtam itthon a koronavírus miatt. Egy erdőben lakunk, csak egy kevéske ház van a településen. Így találtam ki, hogy talán fával kellene díszíteni a falat. Mivel közmű nincsen, ezért gallyfával fűtök minden évben. Egy kedves asztalos ismerősöm segített fölvágni a szalagfűrészével egy keveset az idei adagból.

Az egyforma karikákat monotonnak találtam, aztán beindult a fantáziám. Van egy barátnőm, akinek az unokája, Strúbel Bence, a Stihl Timbersports egyik kiváló bajnoka egymás után nyeri a kupákat. Hozzájuk mentem el a Mátrába a nagyobb fakorongokért, amik az edzések során termelődtek. Sajnos elég rossz állapotban voltak, így ki kellett szárítanom őket, majd lecsiszolni a gombás foltokat. Így már voltak nagyobb méretűek is, amit beillesztettem a kisebbek alá, közé. Mintát eredetileg nem akartam, de egy tujaalakzatból véletlenül egy szép virágforma kerekedett ki. Ekkor jöttem rá, hogy konkrétabb dolgokat próbálok készíteni.

Közben bekapcsolódott egy barátnőm, Figura Kata is az alkotásba, és a minták megkívánták a kisebb, még kisebb méretűeket is. Vágtunk kézi fűrésszel is ezekből az ujjnyi vastag ágakból, de aztán annyira sok kellett, hogy megint megkerestem a szalagfűrészes barátomat, Palit, hogy segítsen.

A nagyobb méretű karikák nyárfából és diófából lettek fölszeletelve, a kisebbek közül pedig van tuja, akác, nyírfa és dió is. Munka közben jöttünk rá, hogy minél amorfabb a fa alakja, annál szebb mintákat tudunk készíteni. Szépen lehetett játszadozni a fafélék színeivel is, mert a dió sötétebb, az akác sárgásabb, a nyírfa színe pedig szürkés-fehér színű. Gondolkoztam rajta, hogy lefessem-e valami védő réteggel, de úgy gondolom, hogy ezzel még várok, hogy elmúljon a tél. Kíváncsi vagyok, hogy a fagyokra hogyan viselkedik majd a ragasztó.

Ezek a megázott gombás nyárfák.

Ez az a sarok, ami miatt elkezdődött a folyamat, mert koszos volt a fal.

Kúsztak fölfelé, az ablakokhoz…

Volt ilyen is, aztán átértékeltem, és a középen lévő képkeret lekerült.

Az előkészületekkel (szárítás, csiszolás, a karikák válogatása forma és méret szerint) kb. egy hét alatt lettem kész. A falra rakosgatással pedig szintén egy hét ment el, de abban a fűrészelés is benne volt, amit pótolni kellett. A rögzítést Mester Fix építkezési ragasztóval végeztem, kb. 10 tubus fogyott el eddig, 1 300 Ft/db. Vettem egy csiszológépet és egy állítható, biztonságos létrát is menet közben, de szerintem nem volt rossz befektetés.

Kb. 6×4 m-es a falfelület, amire a díszítés készült.

A tervezett spórolás nem jött össze, de a végeredmény magáért beszél. Katával megbeszéltük, hogy ha esetleg megkér valaki bennünket, akkor szívesen készítünk valami ehhez hasonlót. Azért szeretek efféle természetes anyagokkal dolgozni, mert nem lehet két egyformát alkotni, mindig egyedi lesz a végeredmény.

A végeredmény:

Néhány részlet:

Ez pedig már a homlokzaton készül, de még nincs kész:

Bizakodó vagyok, mert nincs olyan védett helyen, mint a lenti, az eső és nap is éri, de eddig még csak egy gurult le róla, az is a készítéskor, rögtön az elején. Mindkét falrész a ház északi oldalán van.”