Papírtörlő gurigája.

Kaszás Anikó többek között kartonpapírt használt az ékszertartó összeállításakor. Az alábbiakban Anikótól ismerhetjük meg a részleteket.

Egy alkalommal az unokatestvéremmel beültünk egy étterembe és csodás karkötőket vett elő, amiket ő készített. Jópár karkötőt ajándékozott nekem, közben az jutott eszembe, hogy kellene valami kis tartó, amiken tárolhatná őket. Így született meg bennem az ötlet, hogy készítek neki egy karkötőtartót, ami szép, elegáns, és amin méltó módon hordozhatja a karkötőket. Gondolatomat tett követte, a neten néztem utána, milyen lehetőségek vannak, ezután az ott találtakat és az elképzelésemet ötvözve megszületett ez a fekete ékszertartó.

A csodás ötlet megvalósításához kartonra, papírgurigákra (kéztörlő guriga), valamilyen elegáns anyagra, ragasztóra (én ragasztópisztolyt használtam), ollóra, sniccerre volt szükség.

Jellemző rám, hogy bármilyen terméket gondolok ki,  készítés során jobbnál jobb ötletek jutnak eszembe és változtatok az eredeti terven. Néha egy apró malőr váltja ki a változtatást, vagy éppen a méretek miatt kell módosítani.

Lehet dekorálni is, vagy a dekorálás el is maradhat, ízlés dolga. Én dekorálni szerettem volna, arany színű szalaggal, arany színű gyöngyökkel álmodtam meg.

Ötletelés után a következő fontos dolog az alkatrészek kiszabása kartonból. Precizitást igényel, bevallom, nem mindig sikerül, mert kartonból igen nehézkes szabni. Ez az ékszertartó több réteg kartonból készült a tartósság és stabilitás miatt. Egy réteg kartonból túl hajlékony, kevésbé terhelhető lenne.

A karton kiszabása után a kiválasztott anyaggal történik a karton bevonása. A rögzítéshez ragasztópisztolyt használtam. Eközben szembesültem azzal az akadállyal, hogy fekete színű anyag nagyon kényes, a ragasztómaradványok meglátszódtak az anyagon. Ezt ízléses dekorálással oldottam meg. Az aranyszalag és az aranygyöngyök ekkor jutottak az eszembe.

Az alkatrészek bevonása után a tartó összerakása következett, majd dekorálás, és birtokba is lehetett venni az ékszertartót.

Az ékszertartó pár óra alatt elkészül. Hobbiból csinálom, nem akarok semmiképp határidőre vagy kényszer miatt alkotni.

Az újrahasznosítás az én olvasatomban azt jelenti, hogy a már meglévő dolgokból (akár hulladékból), egy egészen más dolgot készítek.

Ez az ékszertartó minimális költségbe kerül egy teljesen vadiúj ékszertartóhoz képest. Az idő és a kézműves munka az, ami megfizethetetlen, illetve, hogy egyedi darab. Karton volt otthon, a ragasztópisztolyt és a ragasztórudakat természetesen meg kell vásárolni. Ha vannak otthon fölösleges anyagdarabok, akkor szinte alig kell beruházni egy ilyen tartóba. Én a dekorálásra költöttem, mert elegáns, szép, ajándéknak való terméket szerettem volna viszonzásképp adni.