Amikor azt tervezzük, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk otthonunk számára, számos tényezőt kell figyelembe vennünk, például a lakás méretét, az energiaköltségeket, az otthonunk elhelyezkedését, az épület típusát, és a környezetvédelmi tényezőket.

A legfontosabb szempontok azonban a fenntarthatóság és az energiahatékonyság, hiszen ez nemcsak a környezetet kíméli, hanem hosszú távon pénzt takarít meg számunkra is.

A jövő fenntartható fűtése minden szempontból elektromos

Először is azt kell megérteni, hogy az elektromos megoldások a fűtési rendszerek területén is terjednek. Igaz, egyes technológiák egyelőre elsősorban Észak- és Nyugat-Európában nagyon népszerűek. De a jövő már itt van a nyakunkon, és idő kérdése, amíg Magyarországon is az új fűtési technológiák alkalmazása lesz a mindennapos. Az elektromos fűtés a jövőben minden szempontból a legelőnyösebb megoldás lesz.

Nem véletlenül, hiszen egy egyszerű és kényelmes megoldásról van szó. Az elektromos fűtési rendszerek ugyanis könnyen telepíthetők, és rugalmasak, így lehetővé teszik, hogy csak azokat a helyiségeket fűtsük, amelyeket ténylegesen használunk. Azonban érdemes figyelembe venni az áramköltségeket, mivel ezek általában magasabbak, mint más fűtési rendszerek esetében.

Modern megoldások nyomában: a hatékony hőszivattyú

Míg Észak- és Nyugat-Európában a hőszivattyús fűtés már szinte mindennapos megoldás, addig Magyarországon ilyen mértékben még nem terjedt el, de egyre nagyobb figyelmet kap. A hőszivattyú a környezet hőjéből nyeri ki az energiát, így nagyon energiahatékony megoldásnak bizonyul.

Az elektromos áram – amely a rendszer működtetéséhez szükséges –  segítségével a hőszivattyú átviszi a hőt egyik oldalról a másikra, így egyirányban fűt vagy hűt. Az optimális hőmérsékletet így könnyedén biztosíthatja a helyiségben. A hőszivattyú különböző módon, vagy a föld, a talajvíz és a levegő hőjét használja fel az ingyenes energiatermelésre, amelyet a lakás felfűtésére vagy hűtésére használhatunk.

A komfortérzet teljesen új szintje: a padlófűtés

A padlófűtés valójában nem számít újdonságnak, hiszen már az ókori Római Birodalom idején is használták. Gyakran felmerül azonban a kérdés, hogy egészségtelen-e a padlón keresztül történő fűtés. Általános tévhit, hogy a padlófűtés levegőbe juttatja a port. A korábbi, kezdetleges rendszerek túl meleg üzemi hőfokon működtek, ami miatt nem volt precíz a hőleadás, és valóban keverték a port. A mai modern rendszerekre ez azonban már nem igaz, mivel a hő sugárzással terjed, és nem áramoltatja a levegőt, így sem a padlón, sem pedig a levegőben nincs jelen a por.

A padlófűtés talán legnagyobb előnye, hogy az előbb említett sugárzásnak köszönhetően egyenletesen oszlatja el a hőt, és nem rétegződik. Még akkor is, ha a levegő rétegessé válik a radiátorhoz hasonlóan, az emberi test számára optimális módon történik a hő eloszlása: a lábnál meleg, míg a fej felé haladva egyre hűvösebb lesz. Ez a hagyományos fűtési rendszereknél nem mondható el, mivel a meleg felfelé száll, így a legmelegebb ott lesz, ahol a legkevésbé szükséges.

Hagyományos, mégis modern és innovatív: a hőtárolós kályha

Ha szeretnénk egy hagyományosabb fűtési megoldást, akkor érdemes elgondolkozni a hőtárolós kályha alkalmazásán is. A tárolófűtőtestek éjszaka energiával töltődnek fel, majd fokozatosan adják le a helyiségbe, ezáltal tökéletes fűtést biztosítanak éjjel-nappal.

Az elektromos fűtés hőtárolós működése nagyon egyszerű: a fűtőtestek csúcsidőn kívül vesznek fel hőenergiát, majd használat közben fokozatosan adják le a helyiségnek. Két fajtája létezik: statikus tárolós fűtőberendezések, amelyek fokozatosan adják le a hőt, valamint dinamikus tárolófűtések, amelyek ventilátoruk működésével a felhasználó kényelmi igényeihez igazodva adják le a hőt. Az elektromos fűtés hőtárolós működése így kényelmes és megtakarítást eredményező megoldást kínál.

Elektromos fűtést még ma: forduljon a Dimat Fűtéstechnika Kft. szakembereihez!

A fűtési megoldás kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni az egyéni igényeket, lehetőségeket és preferenciákat. Érdemes átgondolni az összes lehetőséget, és megtalálni a számunkra legmegfelelőbb fűtési rendszert.

Az elektromos fűtés az a fenntartható fűtési megoldás, amelynek számos rendszere közül választhatunk. Azonban ajánlott szakember segítségét kérni annak érdekében, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb elektromos fűtési alternatívát a saját körülményeinkre. Az installációt csak képzett személy vagy vállalat végezheti el. A Dimat Fűtéstechnika Kft. szakemberei rendelkeznek a szükséges képesítéssel és papírokkal, és segítenek a tervezési folyamatban, valamint végigkísérnek akár egészen a telepítésig.