Biztosan nem fognak csalódást okozni.

Sokan szeretnének a teraszukon vagy a tetőkertjükben növényeket nevelni, de tanácstalanok a tekintetben, melyek a legideálisabbak erre a célra. Számukra kívánjuk megkönnyíteni a választást. Lássuk, mi mindent érdemes szem előtt tartanunk!

Fotó: balconygardenweb.com

Mindenekelőtt alaposan vegyük szemügyre a teraszunkat vagy a tetőkertet. A növényeket a padlózatán, magaságyásokban vagy edényekben tervezzük nevelni? Mekkora a terasz vagy a tetőkert alapterülete? Árnyékos vagy napos fekvésű? Ezek mind olyan tényezők, amelyek alapvetően meghatározzák a választható növények körét.

Fotó: balconygardenweb.com

Általánosságban elmondható, hogy jobb, ha nagy méretű konténereket, tartályokat választunk, mivel azokban jobban fejlődnek a növények: a nagyobb edény jobban megtartja a nedvességet, több tápanyaghoz jut a növény, valamint bőségesen lesz helye a fejlődő gyökérzetnek is.

Zöldségek teraszra, tetőkertbe

Kellően méretes edények vagy magaságyások, ideális fényviszonyok, rendszeres öntözés, enyhén savas kémhatású, termékeny, jó vízelvezetésű talaj: mindössze ennyi szükséges ahhoz, hogy a teraszon, tetőkertben saját veteményesünk legyen.

A zöldségek rendszerint több gondoskodást igényelnek, mint a fűszernövények, így ha első alkalommal ültetünk zöldséget, kezdjük a könnyebbekkel, például salátával. Ugyanilyen jó választás a paradicsom, különösen a koktélparadicsom, a retek, valamint az uborka is.

Tarthatunk továbbá padlizsánt, paprikát, köztük chilit, okrát, illetve a gyümölcsök közül szamócát. Ha naponta rászánunk egy jó fél órát az olyan rendszeres kerti feladatokra, mint például a hajtások visszacsípése, az öntözés és a tápoldatozás, garantált lesz a siker.

Virágok teraszra, tetőkertbe

Ha késztetést érzünk arra, hogy a teraszra vagy a tetőkertbe szemet gyönyörködtető vagy egzotikus virágokat ültessünk, bőven akad választék az egynyáriak közül.

Hagymás növényeket, tulipánt, jácintot, fürtös gyöngyikét szintén ültethetünk, de a színpompás kankalin gondozása sem ördöngösség. Nyárra ültessünk petúniát, árvácskát, begóniát. A változatos virágú hibiszkusz vagy mályvacserje, illetve a rózsa szintén kitűnő választás.

Fűszernövények teraszra, tetőkertbe

A kezdő hobbikertészek legelső fűszernövényei közé tartozik az illatos levelű bazsalikom, amelyet sokszor a konyhaablakban is megtalálunk. Ahogy egyre több tapasztalatot szerzünk ennek a könnyen gondozható növénynek a tartásában, úgy bővítsük fokozatosan a fűszernövényeink körét. Sorban ízleljük meg őket, hogy kiderítsük, melyek a kedvenceink. Nagy előnyük, hogy gyorsan nőnek és viszonylag igénytelenek, ezért könnyen termeszthetők.

A kakukkfű, a rozmaring, a levendula és a zsálya ritkább öntözést igényelnek, és szépen fejlődnek egy napsütötte teraszon. A bazsalikom, a metélőhagyma, a petrezselyem, illetve a koriander a közepes fény- és vízigényű fűszernövények közé tartoznak. Ne feledkezzünk meg a közkedvelt citromfűről és a mentáról sem: mindkettő igen sokoldalúan felhasználható a konyhában.

Kevés törődést igénylő pozsgások és évelők

Se szeri, se száma azoknak a kitartó, edzett pozsgásoknak és évelőknek, amelyekre hosszú időn át számíthatunk a környezetünkben.

Napos vagy félárnyékos fekvésben a legtöbb szukkulens jól fejlődik, feltéve, hogy a talajuk jó vízelvezetésű. Ideális környezeti feltételek mellett mindössze csekély gondoskodást igényelnek. Ilyenek többek között az Aloe vera és a különböző kaktuszfélék. Ráadásul jó részük kisebb cserepekben is szépen fejlődik.

Választhatunk továbbá díszfűféléket, őszirózsát, százszorszépet, rézvirágot, borzas kúpvirágot, kamillát, illetve körömvirágot is: valamennyi jól tolerálja a balkonkerti viszonyokat.

Ha a teraszunk vagy a tetőkertünk árnyékos vagy északi tájolású, még mindig szóba jöhetnek például a páfrányok vagy egyéb árnyékkedvelő növények, köztük a borostyán, a hortenzia vagy a nebáncsvirág.

Cserjék, alacsony fák, kúszónövények

Ha a teraszunk vagy tetőkertünk mérete lehetővé teszi, biztosítsunk helyet néhány örökzöld cserjének, kis növésű, alacsony fácskának, illetve kúszónövénynek.

Kevésbé napsütötte helyen is jól érzi magát a kamélia, a rododendron, a japán juhar, a lonc, illetve a háromvirágú iszalag.

Kifejezetten szeret zavartalan napsütésben fürdőzni a citromfa, a leander, az olajfa, a labdarózsa. A gyümölcsfákról sem kell lemondanunk, ha törpe változatról van szó: választhatunk többek között az alma, a gránátalma, a guáva, a füge, illetve a mangó közül. Vegyük figyelembe, hogy a fagyérzékeny fajokat az őszi fagyoktól kezdve tavaszig fagymentes helyen kell átteleltetnünk.

Fordítsunk kiemelt figyelmet az öntözésre, illetve az adott növény egyedi igényeire. Nem árt résen lennünk, ha valamelyik, erőteljes növekedésű kúszónövény kezdene túlburjánzani. A renitens példányokat erős visszametszéssel tarthatjuk kordában.

Válasszuk a megfelelő edényt

Az edényeket mindig az adott növényhez válasszuk: egyrészt legyen dekoratív, másrészt méretben megfelelő, ugyanakkor időjárásálló, tartós is.

A hagyományos terrakotta cserepek minden évszakban pompásan mutatnak, nem árt tudnunk ugyanakkor, hogy az egyszerű agyagcserépnél drágábbak, nehezebbek és esetenként fagyérzékenyek.

Mérjük fel a lakóhelyünkhöz közeli kertészeti áruház kínálatát: egészen biztosan találunk olyan ültetőedényeket, amelyek tartósak, ugyanakkor megfizethető az áruk. A különböző edények anyaga is sokféle lehet: fa, fém, beton, műgyanta alapanyagú kőörlemény. A színválasztás sem mellékes: élénk színű edényekkel még a legárnyékosabb, legsötétebb teraszt is vidám, barátságos hellyé varázsolhatjuk.

Ne felejtsük el évente (vagy szükség szerint gyakrabban) kicserélni a növények földjének a felső rétegét; adjunk hozzá továbbá komposztot vagy érett szerves trágyát. Szükség lehet arra is, hogy a nagy méretű növényeink közül néhányat pár évente nagyobb cserépbe, dézsába ültessünk át a további zavartalan fejlődésük érdekében.