Már az építőanyagok is kiérdemelték az okos jelzőt.

Hétköznapi életünkben egyre több okos dolog vesz minket körbe. Telefon, óra, mosógép és egyebek, sőt, napjainkban már okostéglák is kaphatóak. De mitől lesznek azok?

Aki azt gondolja, hogy felépítik magukat vagy egyenleteket oldanak meg, azt ki kell, hogy ábrándítsuk. Amíg a sima tégla csak egyszerűen tégla, addig okostégla annyi plusszal van megáldva, hogy már magában foglalja a szigetelést is. A hagyományos téglára a falazás után kerül fel a szigetelés, az okostégla (vagy töltött tégla, ahogyan még találkozhatunk vele), viszont már önmagában is szigetel, így nem kell később sem hungarocell táblákkal, sem mással szigetelni.

Két fajtája érhető el: a klíma tégla és a thermo tégla. Előbbinél a belső szerkezetének egyedi kialakításával, utóbbinál a bele töltött szigetelőanyaggal gondoskodtak a jobb hőszigetelő képességről.

Az egyre szigorodó épületenergetikai előírások fényében nem elhanyagolható manapság az effajta újítás. Az innovatív energiahatékony megoldásokra nagy szükség van, ezek részei az okostéglák. A hívei szerint megéri a többletköltség, amivel jár, hiszen hosszabb távon nagyon is kifizetődő, ha nem kell külön szigetelésre is költeni, és az ezzel készülő házak energiabesorolása is javul.

Most már tudjuk, mit rejt az okosság!