Igaz, hogy a borostyán és a vadszőlő szép és dekoratív, de elképzelhető, hogy árt a háznak? 

A ház külső megjelenése ugyanolyan fontos a lakóknak, mint a belső tér kialakítása. Az ízlésünkön és persze az anyagi lehetőségeinken múlik, milyen designt, dekorációs elemeket alkalmazunk.

Vannak, akik azt a megoldást választják, hogy borostyánnal vagy vadszőlővel futtatják be a ház falait. Ezek az igen népszerű kúszónövények pompás zöld ruhába öltöztetik az otthonunkat, amellett, hogy garantáltan ki fog általuk tűnni a házunk az utca többi épülete közül.

De még mielőtt elindulnánk kúszónövényt beszerezni, van néhány dolog, amit nem árt alaposan átgondolnunk. Bár kétség nem férhet hozzá, hogy rendkívül impozáns látványt nyújt a ház falát beborító növényzuhatag, felmerülhetnek különböző problémák.

Az alábbiakból kiderül, melyek a leggyakoribb gondok, amelyekkel a kúszónövénnyel befuttatott házak tulajdonosai szembesülni kényszerülnek.

Fotó: sabonhomeblog.tumblr.com

Idő- és energiaigényes karbantartás

Ha növénnyel befuttatott zöld házat tervezünk, mindenekelőtt vegyük figyelembe, mennyi időt és energiát igényel annak megfelelő karbantartása. Előfordulhat például, hogy egy évben többször is vissza kell metszenünk a túlnőtt borostyánt. Továbbá nem hagyhatjuk, hogy a házfal bizonyos részeit is benőjék az indák. Ilyen terület az ablak vagy a légkondicionáló kültéri egysége. Megeshet, hogy a növény dzsungelszerűen elburjánzik, ha nem tartjuk rendszeresen karban.

Fotó: domino.com
Fotó: domino.com

Hívatlan vendégek

Ha azt szeretnénk, hogy az otthonunk külseje erdőszerűen zöld legyen, közben arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a különböző rovarok első rangú élettérnek fogják azt tekinteni. Azaz igen gyakori jelenség, hogy a borostyánt vagy vadszőlőt kisebb-nagyobb számban nem szívesen látott vendégek szállják meg, amelyektől szinte lehetetlen megszabadulnunk. Ráadásul a befuttatott házfalra a különböző rágcsálók is feljuthatnak, de még a mókus is gond nélkül megmássza. Legrosszabb esetben csúszómászók, például kígyók menedékévé válik a levelekkel sűrűn benőtt házfal.

Fotó: thepottedboxwood.com
Fotó: lizmarieblog.com

Sérülések a házfalon

Bár a házfalra felfutó növény egyáltalán nem tűnik ártalmasnak, igenis okozhat különböző károkat. De hogy mit jelent ez pontosan? Azt, hogy hosszú távon szerkezeti károkat okozhat az épületben. A zöld levelek sok nedvességet tárolnak, amely károsíthatja a ház vakolatát, morzsalékossá téve azt. Továbbá az épületkülső fából készült elemein rothadást idézhet elő a növény.

Ha tehát a terveink között szerepel, hogy kúszónövényt futtatunk a házunkra, mivel mindig is vonzónak találtuk ezt a lehetőséget, vegyük figyelembe a fentiekben leírt lehetséges hátrányokat és nehézségeket, mielőtt döntést hozunk.

Fotó: thefullerview.tumblr.com
Fotó: hgtv.com
Fotó: cotedetexas.blogspot.mk
Fotó: flickr.com
Fotó: domino.com
Fotó: amzhouse.com