Kerti virágágyban, cserépben, csokorban, őszi kompozícióban.

Az őszi virágoskertet különböző dekoratív díszzöldségekkel, köztük díszkáposztával színesíthetjük.

Az őszi virágládákat szintén beültethetjük díszkáposztával. Érdemes variálni és kiegészíteni különböző kerti évelőkkel, de nem hiányozhatnak mellőle az elképesztő változatosságot felvonultató dísztökök sem.

A díszkáposztát háromféle változatban találhatjuk meg: hullámos, karéjos vagy sima felületű levelekkel. A levelek már önmagukban is díszítenek, de a színek sokfélesége, játéka külön éke lehet a virágágyásoknak, kiültetéseknek. A díszkáposzta változatossága lenyűgöző, mind a levelek színét, mind formájukat tekintve.

Rengeteg árnyalatban létezik, a legismertebbek a fehér-zöld, rózsaszín-zöld, pirosaslila-fehér, lila-zöld, piros-fehér-zöld változatok. A legtöbb virágágyásban kiültetett növénnyel ellentétben a díszkáposzta elvisel némi fagyot is. Sőt, a levelek igazi színjátéka akkor kezdődik, amikor késő nyáron csökkenni kezd az éjszakai hőmérséklet.

A hó sem lehet akadály, sokszor még a fehér takaró alól is kikandikálnak a színes káposztafejek.

Ezek akár az 50 cm-es átmérőt is elérhetik és 20-25 cm magasra nőhetnek. Ültessük őket világos vagy félárnyékos helyre. Nincs szükségük trágyázásra, csak némi vízre a száraz időszakokban.

Ültethetjük a balkonra, erkélyre is akár ládába, dézsába. Robusztus, mutatós növény, amely azonnal odavonzza a tekinteteket.

Érdekesség, hogy ez a terebélyes növény ugyanúgy ehető, mint főzelékként ismert rokona, bár egyes fajták nyersen kissé kesernyés ízűek lehetnek.

A jellegzetes nyár végi virágokat, mint a krizantém, a hanga, a dália és a varjúháj levéldísznövényekkel egészíthetjük ki. Ilyen pl. a díszkáposzta, amely eleganciát, nyugalmat varázsol az összeállításba.

Vörösbor színű összeállítás: az őszi szőlőszüret inspirálta virágládában a piros különböző árnyalatai, a mélyvörös, a bordó, a burgundi, a bíbor dominálnak. Mindezt elérhetjük többek között krizantém, tűzgyöngyvirág, díszkáposzta, illetve egyéb, lilás-bordó levelű évelők segítségével.