Robotolás helyett feltöltődés.

Kellően átgondolt tervezéssel elérhetjük, hogy a kertfenntartás ne csupán kimerítő feladatok és kötelezettségek véget nem érő sorát jelentse. Törekedjünk az egészséges egyensúly megteremtésére: a kertünk olyan élettér legyen, ahol a hétköznapok mókuskereke után örömmel időzünk, lehetőséget ad a gondtalan kikapcsolódásra, regenerálódásra.

1. Automatizált kert

Ha élünk-halunk is a kertünkért, ez még nem jelenti azt, hogy látástól vakulásig robotolnunk kellene benne azért, hogy valamennyire elfogadható látványt nyújtson. Fordítsuk a hasznunkra a technika vívmányait, kertünkben a természet és a modern technológia tökéletesen kiegészíthetik egymást. Egyre nagyobb teret hódít ugyanis a kültéri automatika, ami nagyban megkönnyíti és lerövidíti a napi munkát. A kertünk adottságaihoz szabott, szinte önállóan működő berendezések hatalmas terhet vesznek le a kertész válláról. Ilyenek többek között az esőérzékelővel ellátott automata öntözőrendszerek vagy a többek között lopásvédő riasztóval és PIN-kódos zárral felszerelt robotfűnyírók.

2. A csendes meditáció ideális színtere

Sokan szívesen elmélkedünk vagy jógázunk a szabadban, ehhez alakítsunk ki méltó környezetet, egy meghitt zöld oázist a kertben. Ha fontos számunkra a szabad ég alatti időtöltés, a testi, szellemi feltöltődés, legyen egy olyan szeglet, ahová kis időre elvonulhatunk, relaxálhatunk a napi robot után. A titkos rejteket vegyük körbe olyan növényekkel, amelyek hozzájárulnak a vágyott privát szféra megteremtéséhez, nyugalmat, békét, harmóniát sugároznak. Az ültetésükbe befektetett energiánk rövid időn belül megtérül; a növények a törődést és gondoskodást gyors fejlődéssel hálálják meg.

3. Kerti dekoráció újrahasznosított anyagokból

A kert olyan élettér, amelyet nem csupán különféle növények alkothatnak. A ház körül, a fészerben, műhelyben hányódó különböző maradék anyagokból, hulladékokból mutatós kültéri dísz- vagy akár használati tárgyakat készíthetünk. Ilyen többek között a régi gumiabroncs, amelyből hintát készíthetünk, de a raklapokat sem kell kidobnunk: egyedi kerti bútort barkácsolhatunk a keményfa deszkákból. Szinte bármit (üveget, műanyagot) újrahasznosíthatunk, hogy megnyerőbbé, vonzóbbá, barátságosabbá váljon a kertünk.

4. Harmóniát sugárzó bonsai-kert

A bonsai-okkal kapcsolatban mindenekelőtt két dolog jut az eszünkbe: a mérhetetlen türelem, no meg a fák feltétlen szeretete. Jelen esetben természetesen nem faóriásokról beszélünk, hanem épp ellenkezőleg, akár évekig tartó, aprólékos munkával megteremtett miniatűr másaikról. A bonsai fácskák fáradhatatlan, állhatatos nevelgetése sokat segít abban, hogy általában kitartóbb, türelmesebb, gondoskodóbb kertészekké váljunk. Ne csak az azonnali eredményeknek legyünk képesek örülni, tanuljuk meg értékelni és kivárni távlati céljaink megvalósulását is. A lényeg, hogy tegyünk meg minden lehetségest, ami tőlünk telik.

5. Önellátás zöldségekből: sokszínű konyhakert

Egy változatosan kialakított konyhakert nem csupán a vegetáriánus kertészek számára ideális hely. Akár magról nevelünk zöldségféléket, akár előnevelt palántákkal ültetjük be a veteményes ágyásait, gondoskodjunk arról, hogy a család összes kedvenc fajtája köztük legyen. Az egymástól eltérő időszakokban beérő és betakarításra kerülő terményekből az év legnagyobb részében kerülhet az asztalunkra. A saját termesztésű zöldségfélékből egészséges, vitaminokban gazdag ételek készíthetők.