Élethű miniatűr házikók.

A részletekig kidolgozott bámulatos miniatűr világokat vagy ahogyan manapság még nevezik, diorámákat készít Lovas Zsuzsanna Etelka. Az aprócska házakhoz természetesen aprócska tárgyak is dukálnak. Ezek egytől egyig szinte mind kézzel készült kis műalkotások. Zsuzsanna mesél a következő sorokban arról, hogy az ő esetében honnan is indult a szenvedély, valamint amire talán mindenki kíváncsi: hogyan készülnek a picinyke alkotások:

2 éve kezdtem el miniatűröket készíteni. Az ötlet onnan jött, hogy a kislányomnak szerettem volna hiteles babaházat készíteni, ugyanis nem tetszett a babagyártók rózsaszín világa. Azt szerettem volna, ha picit valósabb képet kap a világról, nem azt a műanyag babavilágot. Első körben kifejezetten neki készítettem játszásra alkalmas kiegészítőket, bútorokat és babaházat. Ezeket a dolgokat itthon talált kacatokból és kartonpapírból csináltam, leginkább azért, hogyha használat közben sérül, könnyen javítható legyen és így a költsége is alacsonyabb lett.

Szinte minden apróságot fel lehet használni egy-egy ilyen miniatűr házhoz, de alapvetően kartonpapírt használok, amit több rétegben összeragasztok, így kapom meg a kellő vastagságot, illetve a rétegek miatt a kellő keménységet is. Ebből a papírból készülnek a bútorok, illetve a tető is. Volt már, hogy tollkupakból készítettem turmixgépet, de a ragasztó tubusából is készülhet pl. lámpabura. Az egyik kerti diorámához egy pezsgősüveg kupakot használtam virágtartó gyanánt.

A legtöbb figyelmet az arányok megtartására fordítok, mert egy apró eltérés árulkodó lehet. A cél, a teljes illúzió megteremtése, a szem becsapása. Ha sikerül elérni, hogy aki nézi a miniatűrt, azt gondolja, a valós méretekben látja, akkor vagyok a legboldogabb.

Munka közben többször fényképezem, mert amit szabad szemmel nem veszek észre, az egy fényképen azonnal látható.

Nem használok semmilyen nagyítót, mert azt gondolom, hogy a miniatűrözésben is az a méret élvezhető, amit szabad szemmel részleteiben is lehet tisztán látni.

Egy-egy ilyen dioráma elkészítése 4-5 napot vesz igénybe.

A kötségekre nem tudok válaszolni, hiszen a kartonpapírt ingyen kapom, ezen kívül ahogy szoktam mondani, van 2 csipeszem, két ragasztóm, meg én… Nagyon ritkán veszek egy-két kiegészítőt, pl. üvegpalackokat, lábost, evőeszközt az interneten, de amit lehet és eltudok készíteni, azt magam gyártom le süthető gyurmából.

Egyszer majd talán, lesz egy ilyen üvegházam, addig is csak így miniben, hogy el ne felejtsem….. milyennek is álmodtam meg… 🙂

Publicată de Magyar Miniatűr Műhely pe Vineri, 7 Aprilie 2017

Köszönjük, hogy egy kicsit beleláthattunk, hogyan készül mindez! Zsuzsanna alkotásai követhetők az Instagramon.