Rá és nem bele.

Még ha aprócskának tűnő is, de nagyon is meghatározó elemei a fogantyúk a konyhabútornak. Fontos, hogy kézre álljanak, strapabírók legyenek és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nekünk tetsző darabokat válasszunk. Utóbbi – még ha az üzletek kínálata oly széles is – nem feltétlenül egyszerű feladat. Így volt ezzel Palotai Nikoletta is, aki végül régi kiskanalakban látta meg a számára legszebb konyhai fogantyúkat.

Egy parasztházat újítok fel, ami száz évnél is idősebb. A felújítás teljes körű, kívül belül értendő és a bútorokat is úgy választom, hogy a parasztház jelleg is megmaradjon és legyen benne valami újszerű is. Fontos számomra, hogy kis költségvetésből készüljenek a használati és lakberendezési tárgyaim, mégis stílusos, egyedi, a környezetbe jól illeszkedő darabok legyenek.

Ezt az elvet szem előtt tartva sok mindent hasznosítottam újra. Eddig készült:

  • bontott födémdeszkából tolóajtó
  • bambuszburkolatból vitrázsfüggöny tartó
  • kuka mellett talált földgömbből lámpabura
  • szekrényajtóból létrapolc
  • retro fürdőszobai lámpából virágtartó
  • Singer varrógépből íróasztal
  • kiszanált lestrapált zsúrkocsiból előszobai lerakóasztalka
  • vitrines szekrényből almárium
  • bontott téglából teraszburkolat és járda

A konyhabútor már jó ideje ott állt fogantyúk nélkül a leendő konyhában, de a boltokban nem találtam olyat, ami igazán tetszett volna. Vártam, hogy majd csak eljön az igazi… egyik üzletben vagy webáruházban meglátok egyet amire azt tudom mondani: ez az! De nem jött. Aztán a Pinterestet böngészve étkészletes DIY ötleteket láttam, közöttük volt a bútorfogantyú is.

Amire szükség volt

Természetesen kellettek kanalak. Nekem otthon nem volt felesleges 12 egyforma kiskanalam, így a bolhapiacon szereztem be, egész kedvező áron, darabját 250 Ft-ért. Szükség volt még fogantyúnként 2 darab facsavarra, alakítószerszámra, fúróra. Amikor már felszereltem őket, rájöttem, hogy arany színűn nem tetszenek, tehát átfestettem matt feketére, mintha kovácsolt vasból lennének. Minimális mennyiségű spray-t használtam hozzá.

Amire figyelni kellett

A kanalak nagyon könnyen hajlíthatók voltak, egy kalapács nyelét használtam sablonnak, hogy egyforma görbületet kapjanak a fogantyúk. A csavar helyét elő kellett fúrni, a kanál felülete csúszós volt, táncolt rajta a fúrószár.

Kb. másfél óra alatt az összes felkerült a bútorra.

Darabonként maximum 280-300 Ft-ba kerültek összességében.

Köszönjük Nikolettának, hogy elmondta, pontosan hogyan kerültek a kiskanalak a konyhabútorára, egészen biztosak vagyunk abban, hogy sokak számára ötletadó a megoldása.