A tavalyi év a pénzintézetek és az ingatlanszakértők statisztikái szerint is növekedést mutatott.

Nem csak az építőanyagoknak az ára szökkent az egekbe, hanem az ingatlanok ára és a felvett hitelek összege is.

A Duna House pénzügyi részlegének becslése szerint tavaly több mint 1300 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósítottak a bankok, ami jelentősen meghaladja az azt megelőző évet. Nagyon sokan vannak, akik 20 millió forint feletti adósságba verték magukat. Ez főként a fővárosiakra jellemző, de vidéken is vettek fel 10-15 millió közötti összeget. A hitelfelvevők java 20-25 éves futamidővel kalkulált. Vannak, akik saját célra vásároltak, de sokan befektetésként vettek ingatlant.

A fővárosban a legdrágább a XII. kerület 2,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amit az V. kerület (2 millió forint), majd a II. kerület (1,95 millió forint) követ. Legkedvezőbb áron pedig a XXIII. kerületben  lehet ingatlanhoz jutni átlagosan 776 ezer négyzetméterártól. Az agglomeráció továbbra is egyre népszerűbb, lassan Budapest környéke zsúfoltabb lesz, mint maga a város.

Aki csendre és nyugalomra vágyik, számos elnéptelenedő faluból válogathat vidéken, ahol olcsóbban is saját otthonhoz juthat, viszont meg kell birkózni az ellátottság és a munkalehetőségek hiányával.

Forrás: OtthonCentrum, Pénzcentrum, Duha House