A panelek rémeként is szokás emlegetni – nem véletlenül.

Nincs annál rémesebb, mint amikor egy tovafutó csótányt látunk meg a konyhánkban vagy a fürdőnkben. Tudjuk ugye, hogy ahol egyet láttunk, ott feltehetően többen is lapulnak? A rettegés megkezdődik, álmunkban csótányok lepnek már el mindent – ha egyáltalán sikerül elaludni a megrázkódtatás után.

Következzenek a legjobb tippek, hogy messze elkerüljenek minket a ronda bogarak!

Hogyan előzzük meg, hogy a csótány nálunk verjen tanyát:

1. Keressük a vizet!

Szüntessünk meg mindenféle szivárgást, és tartsuk az egyébként nyirkos, párás helyeket is szárazon. A víz az egyik legfontosabb oka annak, hogy a csótányok bejönnek a lakásba. Sőt, egy hétnél tovább nem is bírják nélküle, ezért nagyon fontos hogy felderítsünk minden vízfolyást, szivárgást, nedves helyet, zugot. A mosogató környéke, a mosogató alatti szekrény, a fürdőszoba ideális búvóhely.

2. Takarítsunk!

A tisztaság kulcsfontosságú. Figyeljünk oda a konyhára, ami a morzsák és a vízszivárgások gyűjtőhelye és a rejtett vizesedések helyszíne. Ne hagyjunk elől ételt, mindig pakoljunk el a munkalapokról is. Alaposan tisztítsuk el az edényeket, a munkafelületeket. Gyakran takarítsunk és mossuk fel a padlót is, hogy ne legyenek ragacsos, ételmaradékos felületek, azok ugyanis vonzzák a bogarakat.

3. Rendszeresen vigyük ki a szemetet!

A csótányok képesek a szemetesbe is befészkelni magukat, ezért legjobb, ha naponta ürítjük a vödröt.

Hogyan irtsuk ki a csótányokat, ha már megjelentek:

1. Fújjuk le őket.

Keverjünk össze vizet és szappant egy spricnis üvegbe, és fújjuk le vele az állatot, ha felbukkan (persze valószínűleg jó gyorsan el is fut majd). Ha mégis sikerül becéloznunk, igyekezzünk a fejét vagy a has alsó részét eltalálni.

2. Állítsunk fel csapdákat!

Léteznek olyan otthon használható csapdák, amelyek biztonságosan felállíthatóak, mert nem tartalmaznak súlyos mérgeket. A bórsav is hatásos lehet, szórjunk a zugokba és repedésekbe belőle. Háztartási boltban kapható, de használatával legyünk körültekintőek, mivel szájon át vagy belélegezve ártalmas.

Sajnos, ha a házi praktikák egyike sem válik be, kénytelenek leszünk irtást végző szakemberhez fordulni, mielőtt elszaporodnának ezek a rusnya bogarak.