Sokan vagyunk úgy, hogy bár fájó szívvel nézzük egy-egy bútor sorsát, amint kidobásra kerül, és bár látjuk a benne rejlő lehetőséget, az, hogy kezdjünk vele valamit, újragondoljuk vagy egyszerűen csak felújítsuk, beláthatatlanul nagy feladatnak tűnik számunkra.

Kürtösné Tar Ildikó azonban nekilátott már nem is első ízben, hogy új életre keltsen olyan bútordarabokat, amelyek másoknak már nem kellettek. Arra kértük, mesélje el lépésről lépésre, hogyan történt legutóbb néhány kisebb szekrény felújítása.

A szekrények felújításának ötlete leginkább onnan jött, hogy a környezetvédelem már egyébként is régóta szerves részét képezte az életemnek. Amióta anyukaként itthon vagyok, már sok-sok kidobásra ítélt tárgyat gondoltam újra. Igyekszem maradandót alkotni a környezetet kímélve és ezzel stílusossá varázsolni az otthonunkat.

A bútorokat ingyen kaptam, csak a hazaszállításukat kellett megoldanom. A bútorok ugyanis szemétbe kerültek volna, ha én nem mondom azt, hogy tudok velük mit kezdeni.

Szerszámokra volt szükség hozzájuk első sorban (sarokcsiszolóra, akkumulátoros csavarozóra). A csiszolás utáni felület javítására fakittre volt szükség, amiből 550 Ft volt egy 250 g-os kiszerelés és minimális fogyott belőle, így a hátra lévő bútorok felújításához is bőven elegendő lesz.

Csiszolás után tehát a portalanított felületre kentem fel a fakittet. Amikor megszáradt, ezt is vissza kellett csiszolni. Újabb portalanítás után jöhetett az univerzális alapozó, amelyet hengerecsettel vittem fel a felületre. Miután ez is megszáradt, matt szürke, illetve matt fehér zománcfestékkel ismét hengerecsettel átgörgettem a szekrények felületét (az alapozó, a matt szürke és fehér festék is Trinát márkájúak). Ezek literje nagyjából 3000 Ft körül voltak, amelyekből szintén bőven maradt még további felújításokhoz.

A magyar motívumos szekrényekre a minta saját készítésű sablonnal került fel. Rajzlapra megrajzoltam és szikével kivágtam a mintát, amelyet fehér akril spray-vel fújtam a bútorokra. Az akril spary 1000 Ft volt, de minimális mennyiség fogyott belőle.

A fehér kis szekrényre rizspapírokból kivágott lepke, illetve bélyeg formákat ragasztottam fel transzfer segítségével. Ez még nagyjából 1000 Ft-os költség volt.

Az új fogantyúk darabja 360 Ft-ba került, melyből a magyar motívumos kis szekrényekre darabonként kettőre volt szükség, a fehérre pedig egyetlen egy kellett.

Mindent egybe vetve nagyjából 2600 Ft-ra jött ki egy kis szekrény a felújítás alatt és ebben már a fuvar költsége is benne van.

Egy szekrény felújítási ideje a száradási időket nem számolva, csak a vele töltött munkaidőt figyelembe véve körülbelül 3 óra volt.

Köszönjük Ildikónak a részletes és alapos leírást, mely nagyszerű útmutató lehet mindazok számára, akik eddig nem mertek belevágni hasonló munkálatokba.