Egyre nagyobb divatja van a lakások kialakításában a nyitott tereknek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a korábban funkciók szerint elkülönített helyiségek összeolvadnak. Gyakori, hogy a nappali, az étkező és a konyha legfeljebb csak jelzésértékűen különül el egymástól, egy légtérben található.

Amellett, hogy az effajta megoldásnak számos előnye van – a család több időt tölthet együtt, kisebb alapterület esetén sincsenek pici, zsúfolt helyiségek – néhány dologra érdemes odafigyelni. Tapasztalatok szerint a konyha lehet a problémás pont, hiszen az onnan időnként áramló kellemes illatok gyakran nem kívánatosak a ruháinkon, valamint a zajok (hangos szeletelés, klopfolás, sütés, különféle konyhai gépek) is zavaróak lehetnek olykor. Azzal is számolni kell, hogy az egybenyitott látványos tér nem alkalmas arra, hogy elfedjen olyan részeket, ahol – fogalmazzunk így – nem akkora rend uralkodik, mint amilyet szívesen megmutatnánk például a váratlanul hozzánk érkező látogatóknak.

Mindezek mellett népszerű a nálunk gyakran amerikai konyhának nevezett megoldás, melyre az alábbiakban inspiráló képeket is hoztunk:

Fotó: Alistair Nicholls
Fotó: Rachel Smith

Fotó: Olivia’s Earthquake Cottage
Fotó: Darren Chung
Fotó: Adrian Briscoe
Fotó: David Giles
Fotó: Nicole’s Back Bay Studio
Fotó: Tomas’ Perfect Balance