Gyakorlatilag ingyen.

Varázslatos évszak az ősz, oly sokmindennel ajándékoz meg bennünket. Ilyen “ajándék” a vadgesztenye is, mely díszítésen túl szaponin tartalma miatt mosásra is remekül használható. Nem mellesleg pedig nem kerül pénzünkbe – a gyűjtése viszont átmozgat – és a mosószer kapcsán hagyott ökológiai lábnyomunk is minimális.

Barta Ella immár három éve készít mosógélt vadgesztenyéből. A következőkben elmondja hogyan és hogy milyenek az azzal kapcsolatos tapasztalatai.

Egy parkban egy őszi esős kutyasétáltatás alkalmával észrevettem, hogy habzik a járda a gesztenyefa alatt. Felmerült bennem az a kérdés, hogy hogyan lehetne ezt hasznosítani a háztartásban? Utánaolvastam az interneten, és meg is találtam a mosógél receptjét.

Literenként 10 db négybe vágott gesztenyére, vízre, egy nagy lábasra van hozzá szükség.
A gesztenyét négybe vágom, felengedem vízzel, felforralom. 10 percig főzöm, majd kihűtöm és leszűröm. Hűtőben tárolom.

Már 3 éve készítem. Jól tisztít, bár a mi ruháink nem nagyon koszosak. A folttisztító hatása csak akkor érvényesül, ha frissen keletkezett foltokon alkalmazzuk.

A gyapjú és a selyem ruhákhoz nem használható, minden máshoz igen.

Köszönjük Ellának, hogy megosztotta olvasóinkkal a vadgesztenyés mosógél receptét! Reméljük, többen kedvet kapnak az elkészítéséhez.