A páraelszívók nagyon hasznos eszközök a konyhában, amelyek segítenek megszabadulni a füsttől és a szagoktól főzés közben. Azonban vásárlás előtt fontos, hogy tisztában legyünk a különböző típusokkal és jellemzőikkel, íme: a páraelszívók legnépszerűbb típusai és néhány hasznos tanács a választáshoz.

Hagyományos páraelszívók:

Ezek a páraelszívók a konyhai bútoroktól függetlenül állnak. Előnyük, hogy könnyen telepíthetők a tűzhely fölé, és általában kedvezőbb áron érhetőek el, mint a többi típus. Ideálisak olyan konyhák számára, amelyekben nincs beépített páraelszívó hely.

Beépíthető páraelszívók:

Ezeket a páraelszívókat a konyhai szekrényekbe lehet beépíteni, így rejtve maradnak, valamint esztétikus megjelenést kölcsönöznek a konyhának. Nagyszerű választást jelentenek modern konyhákhoz, lehetnek kihúzhatók vagy sarokba építettek is.

Fali kürtös páraelszívók:

A falra szerelhető páraelszívók a falhoz rögzítve működnek és hatékonyan szívják el a főzés során keletkező gőzt és szagokat. Általában nagyobb teljesítményűek, így olyan konyhába érdemes választani, ahol gyakran és több lapon zajlik a főzés. Hátrányuk lehet az, hogy több helyet foglalnak el a többi típusnál.

Sziget páraelszívók:

Ha szigetes konyhád van, a sziget páraelszívó az ideális megoldás, ez középen helyezkedik el a pult fölött és hatékonyan szívja el a füstöt és a szagokat a főzőfelületről.

Vertikális páraelszívók:

A vertikális páraelszívók felfelé „hajló” szerkezeti kialakításúak, ezért helyet spórolhatunk velük. Mindemellett nagyon esztétikus, modern kinézettel rendelkeznek, ezért a letisztult konyhák kedvencei.

Néhány tipp a páraelszívó választásához:

  • Mérjük meg a rendelkezésre álló helyet, hogy megtudjuk, milyen méretű páraelszívó illik a konyhánkba.
  • Fontoljuk meg a teljesítményt, minél nagyobb a teljesítmény, annál hatékonyabban szűri meg a levegőt a páraelszívó.
  • Válasszunk olyan modellt, amely könnyen karbantartható és könnyen cserélhetők a szűrői.
  • Ha szeretnénk energiahatékony megoldást, válasszunk olyan páraelszívót, amely alacsony energiafogyasztással működik.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek a megfelelő páraelszívó kiválasztásában. Ne felejtsünk el gondoskodni a rendszeres karbantartásról, hogy hosszú évekig hatékonyan szolgáljanak a konyhádban!