Egy friss felmérés szerint.

Ami azt a veszélyt rejti magában, hogy nem sikerül időben elfogyasztani a felhalmozott mennyiséget.

Így lesz a pánikvásárlásból pazarlás. Amikor berobbant a járvány, a kétségbeesés sokakat hatalmas tartalékok begyűjtésére sarkallt. Zsugorfóliákkal vásárolták a lisztet, cukrot, tálcásan az élesztőt, és valamilyen rejtélyes okból ipari mennyiségben a vécépapírt persze. De mire megyünk 10-20 kilogramm liszttel, ha a javát a molyok eszik meg, vagy egy áramkimaradás miatt oda lesz a sok élesztő a fagyasztóból?

A Nébih felmérése szerint a karanténidőszak lejárta után a háztartások ötöde nem fogja tudni felhasználni az éléskamrájába gyűjtögetett élelmiszereket, mert hamarabb fognak megromlani, minthogy el tudnák fogyasztani. Ez nagy szám annak tükrében, hogy a bezártságban legalább 1 kilót szedett mindenki magára, mert feltehetően többet evett és kevesebbet mozgott, de a pazarlás szempontjából sem éppen elhanyagolható apróság.

Hogyan csináljuk jól élelmiszertartalékot, hogy két hétig kényelmesen ellegyünk vele, de végül ne a kukában végezze?

Egy felnőtt ember tápanyagszükséglete 2 hétre nagyjából a következőket tartalmazza:

  • 2 kg gabona alapú termék
  • 2 kg húsféle
  • 7 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék, például tartós tej, kemény sajt, joghurt, kefir
  • 10 db tojás
  • 8-10 kg zöldség- és gyümölcsféle
  • 0,5 liter étolaj vagy hasonló mennyiségű egyéb zsiradék
  • 1 csomag vaj, esetleg margarin
  • 15 dkg olajos mag

Hogy ezen belül miket választunk, az függ az egyéni ízléstől, és a tárolási lehetőségektől. A gabona alapú termékekből természetesen nem ugyanannyi ideig áll el egy friss kenyér, mint egy zacskó száraztészta. A húsokat is fagyaszthatjuk, és egyszerre csak annyit veszünk elő, amennyit el is készítünk, de ha kicsi a fagyasztó, akkor több szalámifélét és kolbászt vagy halkonzervet válasszunk a húsfélék közül! Ugyanígy átgondolt vásárlást igényelnek a zöldségek és a gyümölcsök is. Sok mindent lehet frissen, fagyasztottan, konzervként vagy befőttként is vásárolni, vagy akinek van konyhakertje, fogyaszthatja, ami épp megterem.

Figyeljünk a személyre szabott speciális igényekre is! A csecsemők, kisgyermekek, ételintoleranciások, ételallergiások, cukorbetegek más-más étrend szerinti élelmiszereket igényelnek. Ideértve az esetlegesen szükséges gyógyszereket is.

Ne feledkezzünk meg a kedvencünkről sem, akinek szintén gondoskodjunk kétheti ellátásáról mindeközben!

Ha ezeket sikerül betartani, akkor jó eséllyel könnyedén átvészelünk akár egy kéthetes karantént is pazarlás nélkül!

Forrás: Nébih