Ha új otthont szeretnénk, van néhány szempont, amire különösen figyelni kell.

Természetesen más a helyzet, ha mi magunk építkezünk és másfajta szempontrendszert kell figyelembe vennünk, ha használt házat, lakást vásárolunk. Mind a kettőnél fontos az elhelyezkedés, az épület minősége, a statika, az épületgépészet, a megfelelő nyílászárók kiválasztása és még sorolhatnánk. Soroljuk is!

Hogyan készüljünk fel a házvásárlásra?

Ha már azt sikerült tisztáznunk, hogy milyen házat képzelünk el, fontos, hogy pénzügyi, jogi és építészeti szempontból is alaposan járjuk körül a házvásárlás kérdését. Az ügyvéd tudja ellenőrizni például a tulajdoni lap alapján, hogy van-e jelzálog az adott ingatlanra bejegyezve, van-e szolgalmi jog az ingatlanhoz kapcsolódva. Az építész vagy statikus, energetikus fel tudja mérni, hogy milyen állapotban van az épület, milyen felújítási munkákra lesz szükség a későbbiekben. Ha építkezünk, akkor vázoljuk fel, hogy milyen jellegű épületet szeretnénk, egyeztessünk az építésszel és kérjük a segítségét a telek kiválasztása során. Így sokkal több esélyünk lesz arra, hogy kompromisszummentes döntést hozzunk a telekvásárlás és a házépítés során.

Milyen a telek fekvése?

Építészeti és energetikai szempontból rendkívül fontos, hogy milyen fekvése van a teleknek. Ahogy fent is írtuk, ha nem vagyunk profik, vigyük el a telekvásárlásra a házunk tervezőjét. Vele tudunk egyeztetni a leendő épület fekvéséről, lesznek meglátásai a domborzati, éghajlati viszonyokkal kapcsolatban is. Energetikai és a megújuló energiaforrások szempontjából is vizsgáljuk meg a telket! Ha napelemeket szeretnénk telepíteni, akkor legyen olyan jó fekvésű tető- vagy garázsfelület, amire kellő mennyiségű napelem férhet, hogy megoldjuk az épület áramellátását, sőt, akár a fűtésről is gondoskodjunk.

Hol legyenek a különböző helyiségek?

Az ideális teleknél északra van az utcafront, a déli oldalra kerül a kert. A nagy üvegfelületeket ezen a déli oldalon érdemes helyezni, így az intimebb, bensőségesebb élettér lesz egyben a fényesebb, világosabb is. A nappalit déli-délnyugati irányban tájolhatjuk és a kert felé nyitjuk, az étkező kerülhet nyugatra, a szobákat és a konyhát pedig igyekezzünk keleti oldalra helyezni. A kamra helye ideális esetben az északi oldal.

Milyen nyílászárókat válasszunk?

Ha használt házat veszünk, vizsgáljuk meg, hogy szükség lesz-e nyílászáró-cserére. Ha ki kell cserélnünk az ajtókat, ablakokat, akkor az épület jellegét is figyelembe véve válasszunk stílusban illeszkedő, minőségi, jó hőszigetelő adottságokkal rendelkező nyílászárókat. Sokan döntenek a fa nyílászárók mellett, mert természetesek, szépek. Azonban egy modern, fahatású műanyag nyílászáróval jobb energetikai hatékonyságot érhetünk el, ráadásul sokkal kevesebb ápolást igényelnek ezek a profilok.

Ha építkezel, nézd meg alaposan az építési telek környékét!

Az építkezésnek és az ingatlanvásárlásnak is van egy olyan fázisa, állapota, amikor a vásárló beleszeret egy házba vagy egy helyszínbe, esetleg a település fekvésébe. Ilyenkor könnyen hozunk érzelmi alapú döntést, azonban pont akkor kell a racionális énünket elővenni vagy egy racionális építészt elhívni a helyszínre, amikor úgy érezzük, beleszerettünk a helybe. Nézzük meg, nem fut-e a közelben magasfeszültség, nincs-e valamilyen kellemetlen szag- vagy zajforrás a környéken. Érdemes kicsit elbeszélgetni a szomszédokkal is, sok hasznos információt megszerezhetünk a kiszemelt telekkel kapcsolatban.

Milyen a telek megközelíthetősége?

A kivitelezőnek és nekünk sem mindegy, hogy milyen a telek megközelíthetősége? Milyen méretű gépekkel lehet beállni a telekre? Hol tudjuk raktározni az építőanyagot? Költséghatékonyabb lesz egy kamionnal jól megközelíthető épület felhúzása, mint egy gyönyörű fekvésű, viszont csak személyautóval megközelíthető, dombra, hegyre épülő ház kivitelezése.

Kérdezzünk rá a Helyi Építési Szabályzatra!

Amikor a saját otthonunkat építjük, építtetjük fel, esetleg építési telket vásárolunk, nézzünk utána két szabályozásnak. Az egyik ilyen szabályozás országos szintű, az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények). Nagyon fontos, hogy az országos szabályok mellett tisztában legyünk a HÉSZ-szel is, mert egy adott település önkormányzata a helyi adottságokat figyelembe véve hozhat szigorúbb szabályokat is.

Fontos a telek kiméretése!

Az építkezés megkezdése előtt a telek kiméretése is szükséges. Akkor is, ha kerítéssel el van kerítve a telek és akkor is, ha nincs kijelölt telekhatár. Erre a kiméretésre ne csak a hivatalos földmérőt hívjuk el, hanem a szomszédokat is, főleg abban az esetben, ha elképzelhető, hogy a jogi telekhatár eltér attól, ami kerítéssel van elválasztva. Ha nincs kerítés, akkor ezen a kimérésen megtudjuk, hogy pontosan hol húzódik a jogi határ. Viszont fontos, hogy önkényesen nem bontathatjuk le a kerítést a szomszéddal, ha a mi kárunkra. akkor sem ha a jogi határ eltér a természetbeni telekhatártól. Erre kizárólag közös megegyezéssel vagy hatósági úton kerülhet sor.

Milyen a telek közművesítése?

Nézzünk utána, hogy milyen közművek vannak bekötve a telekhez. Bár a bizalom fontos, ne csak arra hagyatkozzunk, hogy mit mondott erről az eladó vagy az ingatlanos, hanem okiratok alapján ellenőrizzük. Van-e vízóra, be van-e kötve a csatorna, be van-e jelentve a csatornához csatlakozás ténye, lehet-e csatlakozni a gázszolgáltatáshoz? És az sem mindegy, hogy van-e internet a közelben, amihez csatlakozhatunk. Arra is kérdezzünk rá, hogy szükség lesz-e közműpótló berendezésre (pl. szennyvíz-gyűjtő). Sőt, ha az utca ugyan csatornázott, de a telek beépíthető része alacsonyabban fekszik, akkor szennyvízátemelőre is szükségünk lesz. Ha valamelyik szolgáltatás hiányzik, keressük meg az adott területhez tartozó közműveket és kérdezzünk rá arra, hogy milyen költsége van a közműre csatlakozásnak. Ha pedig valamelyik fontosabb közmű még az utcában sincs, fontoljuk meg, hogy lecsapunk-e a telekre. Persze megkérdezhetjük a környékbelieket, mit tudnak az esetleges fejlesztésekről.

Milyen alapanyagokkal dolgozzunk?

Az alapozástól a falazáson, a nyílászárókon, a gépészeten át egészen az ácsszerkezetig, a szigetelésig, a cserépig és a tetőfóliáig (és még sorolhatnánk) rengeteg minden múlik a megfelelően kiválasztott alapanyagon. Ez az építkezés árára is nagyban hatással lesz. Nézzünk utána az áraknak, olvassunk a különböző alapanyagokról. Az anyagbeszerzés során fontos, hogy csak olyan szakembertől fogadjunk el tanácsot, akiben maximálisan megbízunk. A nagyobb tételeknél vizsgáljuk meg, hogy az adott építőanyagot honnan tudnánk jobb áron beszerezni, hiszen pár százalékos eltérés akár több százezer forintos többletkiadást is jelenthet.

ABLAXÁRNY-RENDSZER Kft.