Olyan, amilyennek szerették volna.

Nem ritka helyzet, amikor az egyébként ép és stabil bútordarab esztétikai szempontból már nem felel meg az elvárásoknak. Ilyen esetben érdemes megfontolni az átfestés lehetőségét, mely a mai felhasználóbarát festékekkel nem jelent nagyon nagy megpróbáltatást.

Babodi Judit szintén az utóbbi megoldást választotta, a nappalijukban lévő barna szekrénysor megjelenését világos szürke és fehér festék kombinációjával tette frissebbé.

Két évvel ezelőtt került sor a konyhánk felújítására, részben funkcióját tekintve, másrészt kicsit modernizálni szerettük volna a lakást. Korábban minden bútor egységesen barna volt, de az elkészült fehér konyhával megnyílt a tér, hirtelen ormótlannak tűnt benne a szekrénysor. Új bútoron gondolkodtunk, de sajnáltunk volna a régitől megválni. Szeretjük a formáját, a részleteit. Ekkor született meg a döntés, hogy a festés lesz a legjobb megoldás. Ennél a pontnál kezdődött el a szekrénysor átalakulása.

Sok kérdés merült fel mind a festés, mind pedig a festék kapcsán. Olyan festéket kerestem, ami szépen visszaadja a bútor valódiságát, a fa erezetét. Kisebb bútorokon kipróbáltam többféle festéket és festési technikát. Valamiért nem szeretem, amikor minden ecsetvonás látszik egy felületen. Így esett a választásom a Dulux konyhabútorfestékre, amiből “alabástrom szelence” és “skandináv alkony” színeket használtam. Azt a látványt adták vissza, amit vártam!

Szükségem volt továbbá csiszolópapírra (durvábbra és finomabbra), valamint folyékony fára (amivel a kisebb hibákat javítottam), mert a fehér szín minden hibát kidob! Ecsetet és szivacshengert használtam. Mivel nem szabad hígítani a festéket, így a szórópisztoly szóba sem jöhetett.

Miután elemekre szedtük a szekrényt, kivettük az üvegeket, leszedtük a zárakat, kezdődhetett az alapos por- és zsírtalanítás. Ezt a lépést érdemes nagyon alaposan végezni, mert szinte minden az előkészületeken múlik. Itt-ott csiszoltam, javítottam, hogy az egyenetlenségek eltűnjenek.

Ennél a festéknél elvileg nincs szükség csiszolásra sem, de ha nagyobb igénybevételnek lesz kitéve a bútor (pl.: konyhabútor), akkor érdemes kicsit megcsiszolni a felületet a jobb tapadás érdekében.

A festést a fő elemekkel kezdtem, hogy legyen ideje kikeményedni a festéknek. (A Dulux konyhabútorfesték kikeményedési ideje kb. 2 hét.) Közben festettem az ajtókat, polcokat, fogantyúkat. Két rétegben festettem, de voltak olyan részek, amelyek esetében kellett a harmadik réteg is.

Így, amikor a fő elemek elkészültek, könnyebb volt vele dolgozni, mert az ajtók visszakerülhettek a helyükre, ahol száradhattak tovább. Teljes száradás után pedig helyükre kerültek az üvegek, a fogantyúk és a világítás. (A világítás régen is be volt építve a szekrénybe, de sosem használtuk. A felújítás óta viszont napi szinten.)

Amire különösen figyelni kellett, az a festékrétegek felvitele közötti idő. Kb. 6 óra elteltével vihető fel a következő réteg.

A bútor teljes elkészülési ideje kicsivel több mint egy hónapot vett igénybe, de mivel a festék szagtalan, ezért inkább csak a káosz volt zavaró.

Végül megszületett az új bútorunk, ami most már tökéletes harmóniában van a lakással. Olyan lett, amilyennek elképzeltük! Imádjuk!

Költséget nem tudok pontosan mondani, mert az alapanyagok egy része és az eszközök adottak voltak. Nagyjából 4 doboz fehér festéket és minimális szürkét használtam fel. Közben készült el az étkezőasztal a székekkel, ami szintén régi, de nem adnánk túl rajta.