Az új trend kikapcsol és feltölt.

A városok modernizációja és növekedése sokszor a növényzet rovására megy. Ugyanakkor miért is kellene lemondanod a frissen szedett fűszernövények mesés illatáról, vagy az általad nevelt paradicsom édeskés ízéről csak azért, mert városban élsz? Engedd meg magadnak a kertészkedés luxusát akkor is, ha egy nagyváros kellős közepén laksz, és csak egy apró erkélyed van.

A városi kertészkedés lényege

Az urban gardening, avagy városi kertészkedés egy egyre népszerűbb trend. Különösen a nagyvárosokban terjed, ahol nincs elég zöldfelület, így az emberek kreatív módokon igyekeznek helyreállítani a természettel való kapcsolatukat. A legtöbb ember számára ma már az sem mindegy, hogy mit eszik. És ki ne tudná, hogy a saját kertben termett friss zöldségek mennyivel jobbak, mint az importáltak? De mit tegyünk, ha egy kis erkélyes bérházi lakásban élünk? Semmi gond, kezdődhet a balkonkertészkedés!

Egyetlen cseréppel is elkezdheted!

Nem számít, hogy csak egy panel erkélye vagy egy téglaházi loggia áll rendelkezésedre, de az sem gond, ha egyáltalán nincs kültéri területed. A városi kertészkedést elkezdheted egy ablakpárkányra tett cserepes mentával, és néhány fali kaspóval, amiket az ablak közelében függesztesz fel. Miután megízlelted balkonkertészeted első finomságait, valószínűleg még többre vágysz majd. Ha több növényt szeretnél, érdemes lehet beszerezned önöntözős kaspókat, amik gondoskodnak róla, hogy zöld barátaid ne száradjanak ki. Ha nincs erkélyed, akkor pedig nézz utána, van-e a közeledben közösségi kert, ahol több helyed lenne zöldségeket termeszteni.

Kert az erkélyen

A városi kertészkedéshez tökéletes már egy 4 m²-es erkély is. Légy a balkonkertészkedés mestere, és nevelj sárgarépát, borsót, babot, spenótot, retket, burgonyát az erkélyeden, és természetesen az imádott paradicsomról se feledkezz meg! Ha szereted a szépet, virágokat is ültethetsz a balkonkertészetedbe. A legfontosabb, hogy tegyél szert jó mély virágcserepekre, és öntözd gyakran a növényeidet. Az erkélyedre beszerezhetsz saját komposztládát is, remek megoldás a konyhai szerves hulladékok hasznosítására.

Közösségi kertek a városban

A lakásban élők közül sokan vágyakoznak saját termesztésű zöldség és gyümölcs után. És van megoldás! Ahol helyhiány miatt nincs (elég) lehetőség balkonkertészkedésre, ott jönnek szóba a közösségi kertek. Ezeken a helyeken az emberek közösen nevelik a növényeket, és megosztoznak a termésen. Már Magyarországon is egyre több ilyen kezdeményezéssel találkozhatsz.

Hogyan jöttek létre a közösségi kertek?

A közösségi kertek története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. A modern korban a közösségi kertészkedést a mindkét világháború idején jellemző válság és élelmiszerhiány hívta életre. Akkoriban az Egyesült Államokban termelt zöldségek és gyümölcsök 50%-át ilyen közösségi kertekben termelték. A gyógynövények, gyümölcsök és zöldségek, illetve dísznövények termesztése kisebb-nagyobb zöld szigeteket teremt a városokban, és ez egy olyan tendencia, amit érdemes követni! Az otthonod vagy irodád ablakában élő növények boldogabbá tesznek és tisztítják a levegőt. Ugyanakkor, ha lelkes balkonkertészként az erkélyedet teleülteted növényekkel, akkor egy-egy könnyebb cardio edzésnek is betudhatod a gondozásukat.

Urban gardening, mint stílus

A városi kertészkedést, és azon belül is a balkonkertészkedést tekinthetjük egyfajta lakberendezési stílusnak is, ami a természethez való visszatérésről és az egyensúly megtalálásáról szól. Vigyél egy kis harmóniát a nyüzsgő nagyvárosba természetes színekkel, mintákkal és anyagokkal! Próbáld ki például a lent néhány bambusz kiegészítővel és egy újrahasznosított anyagból készült lámpával. A zöld, a barna vagy a vörösesbarna különféle árnyalatainak segítségével különleges hangulatot teremthetsz otthonodban. Nem kell ehhez más, mint pár növénymintás párna, egy-két méretes szobanövény és kaktusz. Mindenki rögtön tudni fogja, hogy itt nagy természetbarátok élnek!

Cikkünk megírásához a Bonami sajtóanyagát használtuk.