Kétbalkezesek boltban is vásárolhatnak.

A rovarok elengedhetetlenül hozzátartoznak egy sikeres kerthez. A hasznos rovarok egyrészt kordában tartják, csökkentik kártékony társaik számát, másrészt felelnek a virágok sikeres beporzásáért, legyen szó akár dísz-, akár haszonnövényekről. Azáltal, hogy hívogató otthont, biztonságos menedéket kínálunk számukra, elérhetjük, hogy növekedjen a számuk. Így a tavasz beköszöntét már a kertünkben várják, készen arra, hogy egy jót lakmározzanak a nemkívánatos kártevők hadaiból. Ennél jobban már nem is indulhatna egy kertészeti szezon, nem igaz?

De lássuk pontról pontra haladva, mi is az az 5 ok, ami miatt érdemes beszereznünk vagy készítenünk egy rovarhotelt!

1. Természettudományos ismereteink bővítése

Általában félünk azoktól a dolgoktól, amelyeket nem ismerünk, és a rovarok gyakran ebbe a kategóriába tartoznak. Előfordul például, hogy szokatlan külsejük miatt idegenkedünk tőlük. Máskor az okoz problémát, hogy olyan helyre repülnek vagy másznak be, ahol nem szívesen látjuk őket, ráadásul a hirtelen megjelenésük is riasztóan hat, félelmet kelt. Nem értjük, mit keresnek nálunk, hogyan sikerült észrevétlenül a házon belülre kerülniük. Attól is tartunk, hogy esetleg nem szúrnak, csípnek-e. Ha azonban felajánlunk nekik egy kényelmes rovarhotelt, folyamatosan felügyelni tudjuk, kik jelentkeznek be és hogyan élik mindennapjaikat a lak apró helyiségeiben. Egyszerűen megfigyelhetjük, mivel és hogyan táplálkoznak, valóban olyan agresszívak-e, ahogyan azt korábban feltételeztük, illetve jelentenek-e bármilyen veszélyt, fenyegetést ránk vagy a kertünkre nézve. Amint többet megtudunk ezekről az apró teremtményekről, máris kevésbé fogunk félni tőlük, amikor fel-felbukkannak a kert különböző pontjain.

2. A hasznos rovaroknak is szükségük van szeretetre

Kertünk sok beporzó rovarja magányosan él. Ilyenek többek között a pillangók, az éjjeli lepkék, a katicabogarak, illetve a magányos méhek. Ezek a rovarok nem kolóniákban élnek, így a túlélésükhöz szükséges, hogy meleg, száraz helyet találjanak a fészkük megépítéséhez, illetve a téli hibernációjukhoz. A méhpopulációk számának drasztikus csökkenése folyamatosan hír volt az elmúlt években. Számuk világszerte gyérül, pedig nem túlzás azt állítani, hogy ők a kert és a kertész legjobb barátai.

3. A természetes élőhelyek elvesztése

Ahogy az ember egyre inkább terjeszkedik a természet rovására, úgy jut egyre kevesebb hely a rovaroknak arra, hogy megfelelő menedéket találjanak maguknak a szaporodáshoz, illetve a hideg időszak túléléséhez. A nagybani növénytermesztés egyik hátránya, hogy hatalmas területeken szűnik meg a természetes élőhely lehetősége. A gazdaságokat és utakat szegélyező sövények és egyéb növények megszűnése szintén csökkenti azoknak a helyeknek a számát, ahol a hasznos rovarok meghúzhatnák magukat. Ahogy az ember a világ “rendbetételén” fáradozik, úgy pusztítja egyúttal a rovarok világát. A rovarhotel fontos tehát azért, hogy biztonságos otthont nyújtson a menedéket kereső rovaroknak.

4. Kertünk színesebbé, változatosabbá tétele

Rovarhotelekből manapság igen széles a választék: a legkülönbözőbb formában, méretben és színben kaphatók. Azaz nincs olyan kert, amelybe pont ne illene bele egy rovarhotel. Ezek a mini házacskák egyrészt készen beszerezhetők, ezeknek már csupán megfelelő helyet kell találnunk a kertben. Vannak továbbá “lapra szerelt” változatok, amelyeket a mellékelt összeszerelési útmutató segítségével könnyen összerakhatunk. És vannak az ezermester kertészek, akik szeretnek a saját kreativitásukra és fantáziájukra támaszkodni, hogy megalkossák a lehető legtökéletesebb rovarhotelt – ha lehetséges, újrahasznosított anyagok felhasználásával. Sok esetben egy-egy rovarhotel igazi műalkotás, amely amellett, hogy igen hasznos, sokat javít a kert összképén.

5. Terápiás elfoglaltság fiataloknak és időseknek egyaránt

Az általános iskolák, nyári táborok, idősgondozó intézetek előszeretettel vesznek fel programjaik közé olyan tevékenységeket, melynek közelebb hozzák az embert a természethez. A rovarhotel készítése és megfigyelése is ezek közé a tevékenységek közé tartozik. Kiváló ötlet minden, kerttel, parkkal rendelkező intézmény számára. A rovarhotel készítése olyan foglalatosság, amely csapatmunkát igényel és jó alkalmat teremt arra, hogy a gyerekek és az idősebb korosztály tagjai sokat megtudjanak annak előnyeiről. Lehetőséget ad a tapasztalatok átadására, illetve az ismeretszerzésre, a résztvevők életkorától és már meglévő tudásától függően.